De drie scenario's voor Oranje: wordt het Tsjechië of de poule des doods?

De drie scenario's voor Oranje: wordt het Tsjechië of de poule des doods?

23-06-2021 11:00 Laatste update: 15:43
159

De groepsfase van het EK zit er bijna op en dat betekent dat Oranje de tegenstander in de achtste finale woensdagavond nog te weten gaat komen. VoetbalPrimeur praat je bij over alle scenario's en de consequenties die het Nederlands elftal daarvan zou kunnen ervaren.

Scenario 1: de nummer drie van poule F gaat niet door
Laten we met het meest onwaarschijnlijke scenario beginnen: de nummer drie van de poule des doods hoort niet bij de vier beste nummers drie. Dan moeten er veel gekke dingen gebeuren, want dat kan alleen als Portugal een pak slaag krijgt van Frankrijk. Cristiano Ronaldo en de zijnen hebben op dit moment drie punten en blijven daar op staan als ze geklopt worden door de regerend wereldkampioen. Als dat met vier doelpunten verschil gebeurt, zakken ze op de ranglijst van nummers drie onder Finland en halen ze de knock-outfase niet.

Frankrijk heeft al vier punten en hoort als het derde wordt dus hoe dan ook bij de beste vier nummers drie, Duitsland kan alleen op plek drie eindigen als het vier punten haalt en datzelfde geldt ook voor Hongarije. De enige manier waarop de nummer drie van poule F de schifting dus niet overleeft, is als het Portugal is en die ploeg zojuist met meer dan vier doelpunten verschil heeft verloren van Frankrijk. Mocht dat gebeuren, treft Nederland sowieso de nummer drie uit poule D en dat is Tsjechië.

Scenario 2: de nummers drie van poule E en F gaan door
Het absolute doemscenario voor Oranje. Als Portugal de schade beperkt houdt tegen Frankrijk en de resultaten in poule E de verkeerde kant op vallen, speelt het Nederlands elftal aanstaande zondag in Boedapest tegen de nummer drie uit de groep des doods. Om dit te laten gebeuren moet de nummer drie uit poule E uiteindelijk genoeg punten hebben om boven Oekraïne te komen in de ranglijst van nummers drie.

Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Het resultaat bij Zweden tegen Polen is daarbij cruciaal: als Robert Lewandowski en co erin slagen om van de Scandinavische opponent te winnen, komen ze net als hun tegenstanders op vier punten. Omdat Slowakije (drie punten) en Spanje (twee punten) op datzelfde moment tegen elkaar spelen, zal één van die landen ook op tenminste vier punten uitkomen en dus zou de nummer drie van poule E dan bij de beste vier zitten. De consequentie is dat er voor Oranje een loodzware achtste finale wacht.

Zonder een Poolse overwinning is het nog steeds mogelijk dat de nummer drie van poule E de schifting overleeft. Als de Zweden winnen, kunnen Slowakije en Spanje besluiten om een salonremise overeen te komen. De Slowaken worden dan tweede en de wereldkampioen van 2010 weet dan zeker dat het op doelsaldo bij de beste nummers drie zal horen. Dat zou verreweg de pijnlijkste manier zijn voor Nederland om de nummer drie van poule F te treffen.

Scenario 3: de nummer drie van poule E gaat niet door, de nummer drie van poule F wel
Voor het Nederlands elftal is het dus zaak dat dit scenario uitkomt. Ook dat kan op verschillende manieren plaatsvinden: Polen mag hoe dan ook niet van Zweden winnen en er moet een winnaar komen bij Spanje tegen Slowakije. Als de Slowaken van Spanje winnen en de Polen er niet in slagen om drie punten te pakken tegen Zweden, zit het Nederlands elftal goed en krijgt het met Tsjechië de nummer drie van poule F. 

Mocht Spanje van Slowakije winnen, dan moet er wel nog even naar het doelsaldo gekeken worden. Het is in het belang van Oranje dat La Roja een overwinning van twee goals verschil of meer boekt. 1-0 of 2-1 mag ook, maar met een 3-2 moet er gekeken worden naar het Fair Play-klassement (gele en rode kaarten). Met een 4-3, 5-4 etcetera heeft Slowakije als nummer drie een beter doelsaldo dan Oekraïne en zit Nederland alsnog met de gebakken peren. Iedere andere Spaanse zege is bij gebrek aan een zege van Polen genoeg voor Oranje om de nummer 3 van poule F te ontlopen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie