Van Hooijdonk tipt De Boer: 'Dat is enige manier waarop dit Oranje EK kan winnen'

Van Hooijdonk tipt De Boer: 'Dat is enige manier waarop dit Oranje EK kan winnen'

Gepubliceerd: woensdag 23 juni 2021 om 20:29wo 23-06-2021 om 20:29

Voormalig Oranje-spitsen Pierre van Hooijdonk, Kees Kist en Roy Makaay zouden Donyell Malen bij Oranje in de achtste finale tegen Tsjechië opstellen. Het drietal pleit ervoor om Wout Weghorst op de bank te laten beginnen. Van Hooijdonk, Kist en Makaay zien onder meer dat Malen een betere connectie heeft met Memphis Depay.

De Telegraaf polst de mening van de drie ex-internationals over het opstellen van Malen of Weghorst. Van Hooijdonk komt als eerste aan het woord. "Als Oranje iets wil bereiken op dit EK, dan moet De Boer met Malen in de basis spelen tegen de zwaardere tegenstanders", vertelt Pi-Air. "Dat is de enige manier waarop dit Nederlands elftal kans maakt om Europees kampioen te worden. Weghorst is een geweldige doelpuntenmaker, maar hij is niet erg snel. Terwijl Depay een speler is die altijd in de bal komt. Daarom heb je naast Depay een snelle speler nodig, die diepte in het spel brengt." 

"Ik denk dat het voor iedereen wel duidelijk is dat Depay een betere combinatie vormt met Malen dan met Weghorst", begint Kist. "Ik ben erg onder de indruk van de instelling die Weghorst heeft. Hij haalt er op karakter en werklust het maximale uit en dat is heel erg knap, maar in dit systeem zou ik toch voor Malen kiezen. De snelheid van Malen is onmisbaar voor het Nederlands elftal."

Kist zou Weghorst echter wel een rol van betekenis geven in de rest van het EK. "Ook al is Weghorst geen geweldige kopper, toch zou hij het restant van het EK heel goed kunnen fungeren als pinchhitter – zeker nu Luuk de Jong is weggevallen – en dan moet hij niet vijf minuutjes krijgen, maar twintig of dertig. Weghorst is een speler die altijd blijft gaan en daarmee super lastig is voor een verdediging."

Makaay is duidelijk: ook hij zou Weghorst opstellen tegen Tsjechië. "In de achtste finale zou ik altijd met Donyell Malen starten en niet met Wout Weghorst. Met het koppel Malen-Depay is het spel van Oranje veel gevarieerder. Dat zag je tegen Noord-Macedonië. Als Depay in de spits stond, week Malen uit naar links en andersom. Nederland was veel moeilijker te verdedigen dan de duels ervoor."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws