Groot nieuws van de UEFA: uitdoelpunten tellen vanaf nu niet meer dubbel

24 juni 2021 om 15:22
Laatste update: 24 juni 2021 om 15:36

De UEFA heeft de uitdoelpuntenregel afgeschaft, zo maakt de Europese voetbalbond bekend. Doelpunten die in een Europese competitie op vreemde bodem worden gemaakt, tellen vanaf het seizoen 2021/2022 niet meer dubbel.

Als twee teams evenveel doelpunten gemaakt hebben, volgt een verlenging van twee keer vijftien minuten en een strafschoppenserie, indien de stand na 120 minuten nog steeds gelijk is. Vanzelfsprekend gaat het om doelpunten die in de knock-outfase van een Europese competitie worden gemaakt.

Bij de UEFA werd al langer gediscussieerd over de regel. Het UEFA Executive Committee heeft geluisterd naar het advies van de UEFA Club Competitions Committee en de UEFA Women’s Football Committee en de spelregels per direct aangepast.

"De uitdoelpuntenregel is een belangrijk onderdeel geweest van de UEFA-competities sinds zijn introductie in 1965", zegt UEFA-voorzitter Aleksandr Ceferin. "Het afschaffen ervan is de afgelopen jaren echter besproken tijdens verschillende vergaderingen. Ondanks dat er geen unanimeit was, zetten veel trainers, supporters en aandeelhouders hun vraagtekens bij de eerlijkheid ervan en zij hebben gevraagd hem af te schaffen."

Ceferin denkt dat het spel in negatieve zin beïnvloed werd door de regel. "Het weerhoudt thuisspelende clubs, zeker in de eerste wedstrijd, ervan om aan te vallen, omdat ze bang zijn om een goal tegen te krijgen. Daardoor zou de tegenstander een groot voordeel kunnen behalen. Er is ook kritiek omdat het oneerlijk is. Vooral in blessuretijd, waarin de thuisploeg twee keer moet scoren als de uitspelende ploeg gescoord heeft."

"Het is eerlijk om te zeggen dat het thuisvoordeel niet meer zo groot is als het was", vervolgt Ceferin. "De manier van spelen en veel andere factoren zorgden ervoor dat er steeds minder thuisvoordeel is. De UEFA Executive Committee heeft het juiste besluit genomen dat het niet langer gepast is om een uitdoelpunt dubbel te laten tellen."