Spelersrapport Oranje: zes diepe onvoldoendes, onnavolgbare ingreep De Boer

Spelersrapport Oranje: zes diepe onvoldoendes, onnavolgbare ingreep De Boer

27-06-2021 19:55 Laatste update: 20:13
368

Het is klaar voor het Nederlands elftal: door een 0-2 nederlaag tegen Tsjechië heeft de ploeg van bondscoach Frank de Boer het eindstation op het EK al bereikt. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een ontluisterende avond.

Maarten Stekelenburg - 5,5: veel kreeg hij niet te doen, maar Stekelenburg zal met heel weinig plezier terugkijken op de laatste EK-avond van zijn carrière. De doelman van Ajax grabbelde eerst op een voorzet en moest kort daarna capituleren.

Denzel Dumfries - 7: het was weer 'stieren' geblazen aan de rechterkant. Symbolisch voor zijn EK was de loopactie waarmee hij in de beginfase als een soort linksbuiten de kans kreeg. Aan Dumfries heeft het niet gelegen.

Stefan de Vrij - 6,5: vier EK-optredens, vier dikke voldoendes. Maar wat koopt De Vrij daarvoor? Ook tegen Tsjechië liet De Vrij zien dat hij de beste Nederlandse verdediger van dit moment is.

Matthijs de Ligt - 4,5: van held naar schlemiel. De Ligt voorkwam vlak voor rust een Tsjechisch doelpunt met een fenomenaal blok, maar vlak na rust veranderde zijn avond - en die van Oranje - in een nachtmerrie. Rode kaart, tegengoal, over en sluiten.

Daley Blind - 6: vrijwel alles ging weer vooruit bij Blind, als één van de weinigen bij Oranje. Kort, lang, tussen de linies: Blind was aan het strooien én verdedigend bij de les, al kwam hij te laat om de 0-2 van Patrik Schick te voorkomen.

Patrick van Aanholt - 4: verliest veel duels, vertraagt het spel en is slordig in de passing: we kunnen niet anders zeggen dan dat Van Aanholt - niet voor het eerst dit EK - uit de toon viel. Met onnodig balverlies en een onnodige vrije trap leidde hij ook nog de 0-1 van Tsjechië in.

Marten de Roon - 4,5: kreeg naarmate het EK vorderde steeds meer waardering en Rafael van der Vaart zei voor de wedstrijd zelfs dat hij fan begon te worden. Zijn lidmaatschap op de De Roon-fanclub zal hij echter weer op hebben gezegd. De controleur was slordig en speelde ondermaats.

Frenkie de Jong - 5,5: de avond begon nog zo lekker voor De Jong, die zoals altijd heerste op het middenveld. Maar ook hij kwam na rust geen moment meer in zijn spel. Kreeg ook nog eens geel, omdat hij zijn frustraties niet de baas was.

Georginio Wijnaldum - 4,5: helemaal niet gezien tegen de Tsjechen. Wijnaldum werd óf vakkundig uit de wedstrijd gespeeld óf kwam zelf totaal niet in de buurt van zijn normale niveau.

Donyell Malen - 6,5: één van de betere spelers bij Oranje werd na de rode kaart van De Ligt van het veld gehaald door De Boer. Achteraf kunnen we concluderen dat zijn gemiste kans kort daarvoor heel erg duur is geweest.

Memphis Depay - 4: slecht, slechter, slechtst. Op het moment dat Oranje een leider nodig had, gaf Memphis niet thuis. Oranje speelde eigenlijk al voor de rode kaart van De Ligt met een man minder.

Invallers
Quincy Promes - 5: viel na 57 minuten in voor Malen en liet totaal niet zien waarom De Boer voor hem koos. Promes lijkt zijn langste tijd in het Nederlands elftal te hebben gehad.

Wout Weghorst - x: viel na 73 minuten in voor De Roon en speelde te kort voor een beoordeling.

Steven Berghuis - x: viel na 81 minuten in voor Van Aanholt en speelde te kort voor een beoordeling.

Jurriën Timber - x: viel na 81 minuten in voor Blind en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Frank de Boer - 4: we zijn heel benieuwd naar de verklaring van De Boer voor het inbrengen van Promes na de rode kaart van De Ligt. Het is ontluisterend dat de Oranje-staf niet met een adequaat Plan B weet te komen na zo'n tegenslag.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)