Derksen: 'Vind het stank voor dank als je voor Marokko kiest', Amrabat countert

Derksen: 'Vind het stank voor dank als je voor Marokko kiest', Amrabat countert

05-07-2021 23:05 Laatste update: 23:30
297

Nordin Amrabat en Johan Derksen voerden maandagavond bij De Oranjezomer op Veronica Inside een discussie over het uitkomen voor de nationale ploeg van Nederland of Marokko. Derksen vindt dat Marokkanen verplicht zijn om voor de KNVB te kiezen als ze zijn opgegroeid in Nederland. Amrabat bekijkt het anders.

Derksen heeft al vaker gezegd dat Marokkanen die in Nederland geboren zijn en hier hun opleiding genoten hebben, voor Nederland moeten kiezen. "Achter iedere keuze zit een ander verhaal", zegt Amrabat. "Je kunt niet generaliseren, de keuze wordt ook steeds moeilijker. Marokko wordt steeds beter en is er steeds eerder bij. Mijn broertje (Sofyan, red.) twijfelde een beetje, maar was om nadat hij een wedstrijd van Marokko had bezocht. Het zijn maar twee of drie spelers die kunnen kiezen tussen Marokko en Nederland. Er is vaak geen keuze. Vaak is het Marokko. Als je niet wordt gevraagd voor Nederland..."

Derksen richt zich vervolgens tot Amrabat en maakt zijn punt. "Jullie zijn als gasten welkom geheten, min of meer geadopteerd. Jullie ouders zijn hierheen gekomen omdat ze hier een beter leven konden krijgen dan in Marokko. Je hebt hier je opleiding gehad en geprofiteerd van alle sociale zekerheden van dit land. Alles wat je hier hebt opgebouwd, heb je mede aan dit land te danken. Dan vind ik het stank voor dank als je voor Marokko kiest, omdat Marokko nog nooit iets voor jou gedaan heeft."

"Ik vind niet dat je een morele verplichting hebt, maar je hebt wel een punt als je zegt dat we hebben geprofiteerd van alle faciliteiten etc", countert Amrabat. "Natuurlijk zijn we dankbaar dat mijn opa hier vijftig jaar geleden welkom is geheten, hier aan het werk kon en een toekomst op kon bouwen. Maar ik heb de keuze nooit gemaakt. In 2013 speelde ik bij Kayserispor en waren mijn concurrenten bij Oranje Arjen Robben en noem ze maar op. Ik had die keuze niet. Mazraoui koos voor Marokko, terwijl El Ghazi en Ihattaren voor Nederland kozen. Ziyech koos eerst ook voor Nederland, tot Danny Blind hem links liet liggen. Iedereen heeft een ander verhaal."

Wat dat betreft is het Derksen het eens met Amrabat. "Ziyech hebben we eigenlijk het land uitgejaagd. Ik vind uit principe dat een jongen die hier geboren en opgegroeid is voor Nederland moet kiezen, als hij de kans heeft. Maar dat is een persoonlijke mening."

Ihattaren hakte vorig jaar de knoop door en maakte zijn keuze voor de KNVB bekend. De PSV'er wordt echter amper opgeroepen. "Die jongen is achttien en men zegt dat je hersenen dan nog niet helemaal ontwikkeld zijn", zegt Amrabat. "Het kan zijn dat hij over twee jaar iets anders denkt. Het is een goed talent. Ik steun hem en hoop dat hij een prachtige carrière heeft bij het Nederlands elftal zodat we allemaal kunnen juichen voor hem."