KNVB hoopt op Kuipers- en Makkelie-effect: Want er is een tekort

KNVB hoopt op Kuipers- en Makkelie-effect: "Want er is een tekort"

06-07-2021 19:19
23

De KNVB is verheugd over het dubbel goede nieuws dat het van de UEFA heeft gekregen: Danny Makkelie heeft woensdag de leiding over de halve EK-finale tussen Engeland en Denemarken, terwijl Björn Kuipers zondag zelfs de finale fluit. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond hoopt op een impuls voor het arbiterkorps van de voetbalbond.

"Het zou mooi zijn als jonge jongens en meiden hierdoor geïnspireerd raken om ook te gaan fluiten", laat hij weten aan De Telegraaf. Het vinden van leidsmannen is al jarenlang een heikel punt voor de KNVB, zeker in het amateurvoetbal. "We zijn altijd bezig om nieuwe scheidsrechters te werven voor het amateurvoetbal, want er is een tekort, en het zou mooi zijn als dit voor een gunstig effect gaat zorgen."

Voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende verwacht echter niet dat het zover zal komen. "Ik denk niet dat nu ineens 10.000 jongetjes ook gaan fluiten, omdat Björn Kuipers de EK-finale fluit. Dat effect lijkt me niet zo groot", klinkt het. Volgens Van der Ende heeft het meer zin om de arbitrage professioneler te benaderen. "Nu wordt het fluiten door velen nog steeds gezien als een uit de hand gelopen hobby van een supermarkteigenaar en een politieagent."