Southgate veroorzaakt Duitse woede met oorlogsvergelijking: 'Waar ging het mis?'

Southgate veroorzaakt Duitse woede met oorlogsvergelijking: 'Waar ging het mis?'

11-07-2021 13:31
175

Gareth Southgate, bondscoach van de Engelsen, heeft zich in Duitsland onmogelijk gemaakt. De trainer duidde de overwinning van zijn ploeg op Die Mannschaft in de achtste finales (2-0) door een oorlogsvergelijking te gebruiken.

Op de persconferentie ter voorbereiding op de finale kwam de wedstrijd tegen de Duitsers nogmaals aan bod. "Er is al eens geprobeerd om ons land binnen te dringen", zei Southgate tegenover The Daily Telegraph, memorerend aan de Duitse poging in 1940 om met 'Operation Seelöwe' het Britse eiland in te nemen. Dat lukte destijds niet.

Southgate denkt dat dat één van de redenen is dat zijn voetbalelftal ruim tachtig jaar na dato van de Duitsers wist te winnen. "We hadden toen de moed om het af te stoppen en ik denk niet dat je kan ontkennen dat de energie die er in het stadion hing tegen de Duitsers daardoor kwam. Niet dat ik dat tegen de spelers gezegd heb, maar ik weet het zeker."

In Duitsland zijn de reacties op de opmerkingen van de bondscoach niet mals. 'Waar is het misgegaan met deze man?', vraagt Bild zich af. 'Hoe kun je dat nou vergelijken met de oorlog? Verbijsterend. Dat hij dit soort dingen zegt, is zeer opmerkelijk. Eerder liet hij namelijk weten dat hij fair play binnen de sport heel erg belangrijk vindt.'