AP: UEFA overweegt alweer om EK-deelnemersveld uit te breiden naar 32

AP: UEFA overweegt alweer om EK-deelnemersveld uit te breiden naar 32

11-07-2021 15:26
134

De uitbreiding van het EK lijkt de UEFA prima te zijn bevallen. The Associated Press meldt dat de Europese voetbalbond – op de finaledag van het tweede EK met 24 deelnemers – het toernooi nóg verder uit wil breiden.

Het EK van 2016 was het eerste Europese Kampioenschap met 24 landen, in plaats van zestien. Tijdens Euro 2024 in Duitsland zullen er evenveel deelnemers zijn, maar de UEFA lijkt van plan om daarna op te schalen naar 32 deelnemende landen, net zoals volgens de huidige WK-opzet het geval is.

Het EK van 2028 is nog niet aan een gastland toegewezen, maar de UEFA gaat dan mogelijk al acht extra deelnemers toelaten. The AP, dat zich beroept op 'people with knowledge of the process', suggereert dat dit gevolgen kan hebben voor het kwalificatieproces. Het is niet uitgesloten dat de reguliere kwalificatiereeks plaats maakt voor de Nations League-opzet, die in het najaar van 2018 met veel succes is geïntroduceerd in het internationale voetbal.

Als het deelnemersveld inderdaad wordt uitgebreid naar 32 ploegen, zullen er meer UEFA-landen aanwezig dan afwezig zijn op het EK. De Europese voetbalbond heeft immers 55 lidstaten.