Jahanbakhsh meteen omarmd door Brighton-aanhang: 'Ze zochten zelfs z'n vlucht uit'

Jahanbakhsh meteen omarmd door Brighton-aanhang: 'Ze zochten zelfs z'n vlucht uit'

Gepubliceerd: zaterdag 17 juli 2021 om 09:00za 17-07-2021 om 09:00

Laatste update: zaterdag 17 juli 2021 om 09:35za 17-07-2021 om 09:35

Alireza Jahanbakhsh heeft de hoge verwachtingen bij Brighton & Hove Albion niet waar kunnen maken, maar desondanks staat de aanvaller er goed op bij de achterban. Dat zit hem volgens clubwatcher Brian Owen van The Argus vooral in zijn mentaliteit en harde werken. Jahanbakhsh is na drie jaar voor het kleine bedrag van ongeveer drie miljoen euro op weg naar Feyenoord. De deal is al rond en hoeft enkel nog bevestigd te worden door de clubs.

Brighton nam Jahanbakhsh in 2018 voor het recordbedrag van bijna 25 miljoen euro over van AZ. In Engeland kwam hij in drie seizoenen tot vijftig Premier League-wedstrijden en slechts twee doelpunten. Ondanks die slechte statistieken werd Jahanbakhsh altijd gewaardeerd door de Brighton-aanhang. "Er zijn veel goede gevoelens over Ali", zegt Owen tegen VoetbalPrimeur.

"Hij kwam altijd over als een echte professional die hard werkt. Ik denk dat hij wat snelheid miste om op de vleugels te spelen en aanwezigheid om centraal te staan. En er waren wat vraagtekens over zijn meeverdedigen als hij op de vleugel stond. Ik kan me ook herinneren dat hij een paar keer ongelukkig geblesseerd raakte, terwijl hij zich net zichtbaar aan het verbeteren was", zegt Owen.

Van een verguisde speler is beslist geen sprake. "De supporters erkennen dat hij zijn best gedaan heeft en vastberaden was om te slagen in de Premier League, in plaats van meteen terug te gaan naar Nederland. Maar er waren gemengde gevoelens over of hij wel goed genoeg was. Ze zullen voor altijd zijn omhaal tegen Chelsea herinneren. Zijn voordeel is absoluut zijn instelling en de goals die hij maakte waren erg goed afgemaakt. Ik zie niet echt dat hij zich hier heel erg ontwikkeld heeft, maar misschien heb ik dat verkeerd. Hij zal vast vinden dat hij stappen gezet heeft."

Jahanbakhsh ging de boeken in als duurste speler ooit van Brighton. Owen snapt wel dat de club flink ge√Įnvesteerd heeft in de man die in drie seizoenen bij AZ 35 keer scoorde. "Brighton had goals nodig. Ze overleefden hun eerste Premier League-seizoen maar net en wilden stappen maken. Ondanks dat het bedrag dat Brighton betaalde hoog was, was het niet veel vergeleken met wat je normaal gesproken betaalt voor een Premier League-spits. Misschien was het een ingecalculeerde gok. Brighton kan het zich niet veroorloven om Premier League-spitsen te halen die zich al bewezen hebben. Voor hen was het relatief gezien een koopje."

De supporters van Brighton liepen warm voor Jahanbakhsh toen de deal met AZ bekendgemaakt werd. "Ik weet nog dat er veel enthousiasme was toen Alireza gehaald werd. Supporters van Brighton zochten zelfs uit welke vlucht hij naar Engeland zou nemen. Ik werkte dat weekend aan verschillende verhalen voor de krant, waaronder aan een indrukwekkende overwinning van ons cricketteam. Maar alles draaide op dat moment om Ali! Daar wilden de supporters alles van weten."

Spelers die in Engeland niet aan de bak komen worden vaak verhuurd of verkocht, maar bij Jahanbakhsh was dat niet zo. De Irani√ęr bleef drie seizoenen op zijn post.¬†"Hij zei dat het bij zijn clubs in Nederland ook nooit meteen een succes was, dus hij had altijd de hoop dat het er voor hem wel uitkwam in het tweede of derde seizoen. Dat zei hij tegen mij aan het einde van zijn eerste seizoen. Hij had er vertrouwen in dat het beter zou gaan, al baalde hij wel dat hij niet scoorde."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws