Oranje Leeuwinnen spelen in nieuw doelpuntenfestijn gelijk tegen Brazilië

24-07-2021 14:55 Laatste update: 14:57
57

De Nederlandse vrouwen hebben in hun tweede duel op de Olympische Spelen gelijkgespeeld tegen Brazilië. De ploeg van coach Sarina Wiegman gaf een razendsnelle voorsprong uit handen, maar door een schitterende vrije trap werd het alsnog 3-3.

Tegen Zambia duurde het negen minuten voordat Vivianne Miedema haar eerste van vier goals maakte. Tegen Brazilië was het binnen drie minuten raak. De spits nam de bal knap aan en schoot onberispelijk raak in de hoek. Die bliksemstart konden de Oranje Leeuwinnen helaas geen vervolg geven. De scheidsrechter wees al naar de stip vanwege hands van Lieke Martens, maar de VAR constateerde buitenspel. Niet veel later had Nederland minder geluk: Débinha schoot in twee instanties raak.

Beide teams waren daarna aan elkaar gewaagd in het Miyagi Stadion. Miedema en Lieke Martens kwamen er nog een keer gevaarlijk uit, maar de linksbuiten schoot naast. Kort voor rust had Miedema weinig oog voor haar teamgenoten. Oranje kwam zelf ook nog een keer goed weg: Rafaelle kopte hard voorlangs uit een hoekschop. Daardoor stond het halverwege 1-1.

In de tweede helft was het uiteraard Miedema die Nederland een nieuwe voorsprong schonk. Ze kopte raak, mede doordat de Braziliaanse keeper wel heel zwak ingreep. Weer wisten de Leeuwinnen de voorsprong niet lang vast te houden. Stefanie van der Gragt leek de overtreding buiten het strafschopgebied te maken, maar Marta mocht aanleggen vanaf elf meter. De Braziliaanse ster faalde niet.

Het leek vervolgens mis te gaan. Aniek Nouwen ging in de fout en speelde de bal zonder te kijken terug op Sari van Veenendaal. Ludmila kon onderscheppen en schoot raak: 2-3. Dominique Janssen redde uiteindelijk een punt. Door de afwezigheid van Sherida Spitse mocht zij de vrije trap nemen en die vloog fantastisch binnen: 3-3.

De Oranje Leeuwinnen zijn daarmee hard op weg naar de knock-outfase. Dinsdag is China de laatste tegenstander in de groep. Het is wel afwachten hoe het met Miedema gaat. Zij verliet in de slotfase met hamstringklachten het veld.