Het scoutingslijstje van Overmars: negen spelers die Ajax-aanval kunnen versterken

Het scoutingslijstje van Overmars: negen spelers die Ajax-aanval kunnen versterken

07-08-2021 09:30 Laatste update: 13:05
215

Ajax hoopt deze maand nog een extra aanvaller aan te trekken. De profielschets van coach Erik ten Hag is duidelijk: een speler met snelheid die vanaf links kan spelen, maar ook in de spits uit de voeten kan. VoetbalPrimeur verkent de opties van directeur voetbalzaken Marc Overmars.

Ten Hag legde in gesprek met Voetbal International uit wat de beoogde aanwinst toe moet voegen aan het spel van Ajax. "Hij moet natuurlijk ook in de bal kunnen spelen, maar ook vooral van de bal weg uit de voeten kunnen. Een aanvaller die met diepgang de ruimtes kan benutten, vooral in de Champions League is dat denk ik voor ons van belang."

De oefenmeester erkende meteen dat Overmars niet met een eenvoudige opdracht op pad wordt gestuurd. "Het is ontzettend lastig, want het aanbod geeft een zeer beperkt aantal opties. Dan kom je ook economisch in prijskaartjes terecht, dat lang niet altijd haalbaar is."

VP geeft een schot voor de boeg en stelt een scoutingslijstje samen met acht topkandidaten, die een versterking zouden zijn voor de kampioen van de Eredivisie.

Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur)
Om Bergwijn kunnen we natuurlijk niet heen. Zelfs Ten Hag kon dat niet: "Ik ga nooit op namen in. Maar het is een abc'tje dat als ik het profiel hier uiteenzet, dat Bergwijn daarin past." De kwaliteiten van de voormalig PSV'er zijn helder. Het is vooral de vraag of Tottenham Hotspur wil meewerken en of Bergwijn überhaupt betaalbaar is: hij zou al snel 25 miljoen kosten.

Arnaut Danjuma (Bournemouth)
Ook Danjuma zit aan het plafond van wat financieel mogelijk is voor Ajax. De 24-jarige linksbuiten beleefde een topseizoen met 15 goals en 7 assists in het Championship. Daarmee heeft hij belangstelling gewekt van de kapitaalkrachtigere clubs uit de Premier League. Danjuma achtte de kans op een transfer naar Ajax eind juni niet groot, maar is wél gecharmeerd van de club, die hij omschreef als een instituut.

Khvicha Kvaratskhelia (Rubin Kazan)
Kvaratskhelia werd in april in Rusland al eens in verband gebracht met Ajax. De Georgisch international (20) is wellicht wat minder explosief dan spelers als Danjuma, Bergwijn en het eerdere doelwit Kamaldeen Sulemana, maar geldt wel als een dribbelaar pur sang. Hij is vrijwel tweebenig, bijzonder technisch en heeft een goede pass. Nadeel: als spits heeft Kvaratskhelia geen ervaring. Hij is voor zo'n 18 miljoen op te pikken in Rusland.

Adam Hlozek (Sparta Praag)
Hlozek (19) kan wél op beide posities uit de voeten. Het grootste talent van Tsjechië was op het EK bankzitter, maar is bij zijn club een vaste waarde. In 19 competitieduels scoorde hij vorig seizoen 15 keer en gaf hij 8 assists. De aanvaller is zeer compleet en belooft een grote toekomst tegemoet te gaan, maar zal ook de hoofdprijs kosten met 20 miljoen. Bovendien is Hlozek een speler die liever in de bal komt dan dat hij met zijn diepgang de ruimtes bespeelt.

Munir El Haddadi (Sevilla)
Het voormalig toptalent van FC Barcelona kan eveneens als spits en linksbuiten uit de voeten. El Haddadi is weliswaar een ander type dan Bergwijn, maar is wel in staat om de tegenstander kopzorgen te bezorgen. Hij leest het spelletje uitstekend en kan profiteren van aangevers als Steven Berghuis en Dusan Tadic. De Spaanse Marokkaan is niet zeker van een basisplaats bij Sevilla, dat hem voor 9 miljoen zou willen laten gaan.

Christos Tzolis (PAOK Saloniki)
Tzolis, hét talent van het Griekse voetbal, lijkt geknipt voor de Ajax-vacature. De 19-jarige linksbuiten, die ook als spits inzetbaar is, zette deze zomer met PAOK Saloniki al voet op Nederlandse bodem. Hij speelde mee in de oefenduels met PSV en Feyenoord. Eerder maakte hij in de Europa League-duels met de Eindhovenaren al een formidabele indruk. Ajax moet wel snel zijn: na eerdere interesse van onder meer PSV is nu Norwich City bereid om 15 miljoen te betalen.

Javairô Dilrosun (Hertha BSC)
Een andere linksbuiten die nog wel te betalen is voor Ajax: Dilrosun. De Nederlandse linksbuiten komt uit de jeugdopleiding van de Amsterdammers en zal niet lang nodig hebben om zich aan te passen. Dilrosun, eenmalig international, heeft bij Hertha BSC de nodige pech gekend met blessures, maar zijn (dribbel)kwaliteiten staan buiten kijf. Hij zou tevens voor de benodigde snelheid en diepgang zorgen in de ploeg van Ten Hag.

Matías Arezo (River Plate)
Arezo wordt in Uruguay gezien als de nieuwe Luis Suárez. De 18-jarige spits, die ook als linksbuiten kan spelen, is een sleutelspeler bij River Plate Montevideo, waarvoor hij negen 9 keer scoorde en 2 assists gaf in 12 duels dit seizoen. Hij is sterk, snel, heeft diepgang en is doelgericht. Hoewel Arezo de bijnaam El Bufalo heeft, is hij opvallend handig aan de bal en passeert hij met gemak. Hij ligt nog vast tot eind 2022. Prijskaartje? Naar verwachting een kleine 20 miljoen euro.

Gabriel Veron (Palmeiras)
Mocht Ajax nóg wat extra miljoenen vinden, dan kan de Braziliaan Veron (18) de nieuwe attractie worden in de Johan Cruijff Arena. De explosieve buitenspeler is niet te af te stoppen met de bal aan de voet, beschikt over een flink arsenaal aan passeerbewegingen en heeft een goed schot in zijn rechtervoet. Ook Europese topclubs tonen interesse, waardoor zijn komst een huzarenstukje zou zijn, maar niet geschoten is altijd mis. Voor 25 tot 30 miljoen ben je spekkoper.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)