Het Ajax-perspectief van Daramy: zo presteerden zijn Deense voorgangers

Het Ajax-perspectief van Daramy: zo presteerden zijn Deense voorgangers

27-08-2021 11:00 Laatste update: 12:03
46

Mohamed Daramy is niet de eerste Deen die in Amsterdam is neergestreken. In het verleden bleken Ajax en Denemarken vaak een gelukkig huwelijk, maar een garantie voor succes was het ook niet. VoetbalPrimeur licht de opvallendste Denen van het afgelopen decennium in Amsterdamse dienst uit.

Rasmus Kristensen
In 2018 komt de toen nog relatief onbekende Rasmus Kristensen van FC Midtjylland voor 5,5 miljoen euro naar Ajax. De rechtervleugelverdediger moet het op papier met Noussair Mazraoui uitvechten, maar in de praktijk blijken ook Joël Veltman en Sergiño Dest beter te fungeren op zijn positie. Zijn afkoopsom maakte hij nooit waar in Amsterdam en anderhalf jaar later vertrekt hij naar RB Salzburg. Zelf geeft hij later goudeerlijk toe dat hij niet goed genoeg was voor Ajax. "De match met Ajax was niet honderd procent goed. Het was een beetje moeilijk voor me met mijn speelstijl."

Kasper Dolberg
Het verblijf van Kasper Dolberg in Amsterdam verloopt met hoge pieken en diepe dalen. Eenmaal bij de A-selectie van Peter Bosz liep het als een trein. Nog altijd is 'het ijskonijn' de jongste buitenlandse Ajacied met een hattrick, thuis tegen NEC. In hetzelfde jaar pakt hij de prijs 'Talent van het Jaar' in de Eredivisie, maar daarna gaat het minder voortvarend. Klaas-Jan Huntelaar speelt hem bij zijn terugkeer steeds vaker uit de basis, waarna een blessure hem langdurig aan de kant houdt.

In de seizoenen daarna is Dolberg nooit meer de onbetwiste nummer 9. Dusan Tadic en Huntelaar nemen meermaals zijn positie in beslag. Ondanks zijn stroeve laatste fase, weet Ajax hem na 45 goals in 119 wedstrijden voor 20,5 miljoen euro te verkopen aan OGC Nice. In Frankrijk bloeit hij nu helemaal op.

Viktor Fischer
Daramy zal bij Viktor Fischer informatie over Ajax hebben ingewonnen. De twee speelden samen bij FC Kopenhagen, voordat Fischer de Deense club deze zomer inruilde voor Royal Antwerp FC. Wat voor Dolberg gold, geldt ook voor Fischer. Een veelbelovend begin – met onder andere twee goals in De Klassieker - wordt mede door blessureleed nooit wat het had kunnen worden.  

In zijn vierde en laatste seizoen bij Ajax worden zijn speelminuten nog geringer en moet hij meermaals opdraven bij Jong Ajax. Fischer is er met zijn hoofd niet meer bij en dat stuit zijn toenmalige trainer Frank de Boer tegen de borst. Het resultaat: een vertrek, medio 2016, voor vijf miljoen euro naar Middlesbrough.

Lasse Schöne
Waar moeten we beginnen? Real Madrid-uit? Zijn vrije trap tegen Feyenoord? Lasse Schöne is in het merendeel van zijn Ajax-periode een uiterst gewaardeerde kracht op het middenveld. In de herfst van zijn carrière kiest Schöne voor een Italiaans avontuur en neemt hij op de lijst met de meeste wedstrijden voor Ajax de zeventiende plek in.

Drie landskampioenschappen, één KNVB Beker en tweemaal de Johan Cruijff Schaal verder kan er geconcludeerd worden dat deze Deen uitstekend bij Ajax heeft gepast. Niet voor niets krijgt hij, twee jaar na zijn vertrek en in het shirt van NEC, nog een staande ovatie in de Johan Cruijff Arena.

Nicolai Boilesen
Nicolai Boilesen maakt deel uit van de De Boer-generatie die vier keer op rij kampioen werd. Een tijdje was hij zelfs vice-aanvoerder, maar het tij keert door hamstringproblemen. Bij het publiek wordt hij vaker dan hem lief was het mikpunt van spot. En omdat hij zijn contract niet wil verlengen, houdt Ajax hem aan de kant. Zijn rugnummer wordt afgenomen en hij mag zelfs geen wedstrijden voor Jong Ajax meer spelen.

Na een heel seizoen balen op de tribune vertrekt de linksachter transfervrij door de achterdeur naar zijn thuisland. Sinds 2016 speelt Boilesen bij FC Kopenhagen, dus hij weet als geen ander wat Daramy in zijn mars heeft. Ongetwijfeld zal Boilesen hem verteld hebben over zijn Ajax-tijd.

Christian Eriksen
In 2009 komt er een nieuwe Deen in de jeugdopleiding van Ajax, die jaren later uitgroeit tot een uitblinker en Ajax onder meer naar drie kampioenschappen leidt. Christian Eriksen was en is een publiekslieveling en is mede door zijn creativiteit - zijn panna tegen Vitesse staat menigeen nog op het netvlies - goed voor 65 assists in Amsterdamse dienst. In 2013 vertrekt Eriksen naar Tottenham Hotspur, waar hij ook één van de beste aanvallende middenvelders ter wereld werd.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie