'Geweld in Eredivisie-stadions gaat nog erger worden, maak je borst maar nat'

'Geweld in Eredivisie-stadions gaat nog erger worden, maak je borst maar nat'

Gepubliceerd: vrijdag 24 september 2021 om 07:32vr 24-09-2021 om 07:32

Massapsycholoog Jan Derksen ziet een zorgwekkende trend in de Eredivisie-stadions. In de afgelopen week vonder er drie incidenten plaats en Derksen vreest in gesprek met het Algemeen Dagblad dat het daar niet bij blijft.

FC Utrecht - RKC Waakwijk, Go Ahead Eagles - PEC Zwolle en FC Groningen - Vitesse moesten worden stilgelegd vanwege wangedrag van de fans. "We hebben als samenleving een vervelende tijd achter de rug", zegt Derksen in het AD. "Vanwege alle coronamaatregelen, waardoor we werden beperkt in onze vrijheid." Hij wijst echter ook op de toeslagenaffaire en de woningmarkt. "Er zijn, kortom, te veel onopgeloste problemen in de samenleving. Mensen zijn daardoor gedemoraliseerd geraakt. En die onvrede zie je nu terug in de voetbalstadions."

Volgens Derksen duidt de golf aan excessen op een dieper liggend probleem. "In de stadions voelen de mensen de vrijheid om zich te laten gaan. En ook dat is verklaarbaar. Emoties hebben tenslotte expressie nodig. Je ziet het ook in Frankrijk, waar het supportersgeweld eveneens is opgelaaid. Mijn voorspelling is dat dit geweld nog veel erger gaat worden, zo lang bovengemiddeld veel mensen ontevreden zijn. Maak je borst maar nat, zou ik zeggen."

Derksen komt met een opvallende suggestie: geef hooligans buiten de stadions de ruimte om de strijd aan te gaan. Hij meent dat het Openbaar Ministerie het met hem eens is. "Alleen zal het OM dat naar buiten toe nooit toegeven." Hij benadrukt dat de problemen hoe dan ook 'intenser van aard zijn in vergelijking met de pre coronaperiode'. Hij weigert het af te doen als toeval en pleit voor een goede aanpak. "Mensen zijn tenslotte kuddedieren. Je moet ze leiden, anders blijven ze dit soort wangedrag vertonen. We moeten erkennen dat het toegenomen geweld in voetbalstadions ergens uit voortkomt."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws