Opmerkelijk: Feyenoord loopt doelpunt mis na dubieus buitenspelmoment

27 februari - 07:00
97

De afgekeurde goal van Lutsharel Geertruida in het duel tussen Almere City en Feyenoord deed menig wenkbrauw fronsen. Het doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd, door een regel die pas sinds dit seizoen in gebruik is. Het zorgde voor de nodige vraagtekens.

Geertuida dacht zijn zevende treffer van het seizoen te maken, op aangeven van Luka Ivanusec. De VAR gooide echter roet in het eten toen er gekeken werd naar de aanval voorafgaand aan het doelpunt. Uiteindelijk werd geconstateerd dat Santiago Gimenez buitenspel stond. Hij ontving de bal via Jochem Ritmeester van de Kamp van Almere City. 

Volgens eerdere regelgeving zou het doelpunt hebben geteld, omdat Ritmeester van de Kamp de bal aan Gimenez schonk. Nu geldt echter dat buitenspel alleen zou zijn opgeheven als de middenvelder van Almere City de bal daadwerkelijk onder controle zou hebben gehad. Dat was niet het geval, waardoor Gimenez dus buitenspel stond.

Kees Kwakman stelde bij ESPN dat de goal 'gewoon' had moeten tellen. "Ik vind dat zijn techniek Ritmeester van de Kamp hier in de steek laat. Hij kan hem ook wegschieten. Daar ligt het discussiepunt: had hij controle over de bal kunnen krijgen of is dit niet goed gehandeld van hem? Ik vind dit gewoon een slechte aanname, maar de scheidsrechter had blijkbaar een andere mening", aldus de analist.