Koeman over opvallendste Oranje-afvaller: 'Hij is teleurgesteld, logisch'

29 mei om 16:24
Laatste update: 29 mei om 17:28

Ronald Koeman heeft uitgelegd waarom hij Ian Maatsen niet heeft opgeroepen voor het Nederlands elftal. De 22-jarige vleugelverdediger speelt met Borussia Dortmund de Champions League-finale, maar zal niet naar het EK gaan.

"We hebben een onrustige cyclus gehad, veel blessures gehad. Dan maak je keuzes. Soms zijn dat moeilijke keuzes", vertelt Koeman op de persconferentie, kort na de bekendmaking van de definitieve EK-selectie van Oranje. "Je weet van tevoren dat het kiezen nog moeilijker had gekund. Een keeper zou één van de afvallers zijn. Twee anderen zijn De Roon en Timber, dat heeft met blessures te maken."

Wedden

Meer odds
  • logo

    Polen

  • logo

    Nederland

Maatsen is daarmee de enige veldspeler die om sportieve redenen afvalt voor het EK. Koeman facetimede woensdagochtend met de Dortmund-verdediger. "Het is niet moeilijk. Het is mijn taak. Het was wel even nadenken: wat was het beste moment? Hij speelt zaterdag de Champions League-finale. Op mijn manier probeerde ik uit te leggen waarom. Hij is teleurgesteld, dat is logisch."

"De reden is dat er meerdere jongens op zijn positie zijn", gaat Koeman verder over de afwezigheid van Maatsen, die nog wacht op zijn Oranje-debuut. "Die krijgen de voorkeur. Aké, Van de Ven, Blind. Met die type verdedigers, die op meerdere posities inzetbaar zijn, geeft mij ook de gelegenheid een aanvaller meer mee te nemen."

Koeman verdedigt de keuze voor Blind. "Hij heeft een geweldig seizoen bij Girona gedraaid. Hij is fit, heeft héél veel ervaring en heeft een rol in de groep. Daar maken we deze cyclus mee af."