'Simons is net als Pedri en Gavi, dat moeten we niet klein willen houden'

Van der Vaart: 'Wil weleens zien of Gavi en Pedri beter zijn dan Simons'

30 april om 09:12
Laatste update: 30 april om 09:40

Rafael van der Vaart steekt andermaal de loftrompet over Xavi Simons. De 109-voudig international vindt dat de smaakmaker van PSV zich kan meten met Pedri en Gavi, de toptalenten van zijn oude club FC Barcelona.

Van der Vaart riep al op om het Nederlands elftal om Simons te bouwen, maar dat vond Ronald Koeman erg voorbarig. "Tegenwoordig is er een tendens dat trainers terughoudend zijn bij bijzondere spelers", reageert de oud-speler van Ajax, Real Madrid en Tottenham Hotspur bij de NOS

"Koeman moet ervoor zorgen dat hij over een paar jaar de beslissende man is op een groot toernooi, en dat proces begint nu al", stelt Van der Vaart. "Je moet op hem gaan bouwen, om vervolgens om hem heen te kunnen gaan bouwen. In alle facetten is hij een geweldige speler. Dat moeten we in Nederland niet klein willen houden." Van der Vaart maakt de vergelijking met Gavi (18) en Pedri (20). "Dan zegt iedereen dat ze al veel beter zijn, maar dat wil ik nog weleens zien. Ik denk dat Simons, net als Pedri en Gavi, zo meekan op het middenveld van Barcelona."

Van der Vaart adviseert Simons desondanks om nog één jaar bij PSV te blijven en vlieguren te maken. "Iedere andere club gaat geen elftal om hem heen bouwen, zoals dat nu in Eindhoven wel zo is. Hij moet volgend seizoen vooral maar laten zien dat hij het team kan dragen. Hij maakt een enorme inhaalslag als je kijkt naar wat Gavi en Pedri bijvoorbeeld op hun leeftijd al hebben gepresteerd. Simons kan in mijn ogen heel, heel ver komen."