Ajax zoekt nieuwe wegen om jeugd beter te maken: Trainers gaan rouleren
"Het gaat in de opleiding niet om het team, maar om de ontwikkeling van het individu"

Ajax zoekt nieuwe wegen om jeugd beter te maken: "Trainers gaan rouleren"

25-04-2014 06:41
2

Ajax blijft zoeken naar mogelijkheden om de jeugdopleiding te verbeteren. Rouleren is de nieuwe manier van werken vanaf komend seizoen. Dan gaat het niet om spelers die binnen een team rouleren, maar om trainers die binnen de jeugdopleiding rouleren.

"We gaan een rouleersysteem hanteren bij de trainers. Een coach vast op een team gaan we doorbreken", zegt Wim Jonk, hoofd jeugdopleiding bij Ajax, in gesprek met De Telegraaf. "Waarom? Omdat we spelers, maar ook trainers, bewust willen maken: je moet spelers beter maken. Het gaat in de opleiding niet om het team, maar om de ontwikkeling van het individu."

Er is een omslag in het denken nodig bij de trainers, verwacht Jonk. "Ze zijn verantwoordelijk voor een groep spelers. Ze begeleiden spelers, bekijken beelden en praten met ze. Daardoor krijg je een mentor-relatie. Ze krijgen een groep uit Onder 19, Onder 18 en Onder 17. Het wordt een mix, die karakterologisch en voetbaltechnisch bij een trainer past. Doordeweeks is er geen A1 en A2 of B1 en B2 meer, maar traint Onder 19 of Onder 17 samen. En daar staan dan vier trainers bij."

"De vaste mensen en individuele trainers als Jaap Stam, Kenneth Perez, Bryan Roy, Ronald de Boer en Richard Witschge kennen de prioriteiten van de spelers en stemmen daar de trainingen op af."

Naast de wisseling van trainers, is er nog een punt waarop Jonk verandering wil zien. "Uiteindelijk streven we ernaar bij Ajax een eigen school te krijgen. Een totaalopleiding aanbieden is nu echter nog toekomstmuziek. Maar gelukkig zijn de bestaande scholen welwillend om mee te denken. Dat is nodig om spelers meer uren te laten maken, want daar valt winst te behalen."

"Al gaat het er natuurlijk wel om hoe je de extra tijd invult. Je kunt mentale en fysieke aspecten trainen en meer doen met video. We willen ernaartoe dat die jongens uiteindelijk vijftig tot zestig wedstrijden per seizoen op topniveau kunnen spelen. We zien nu al een afname van het aantal blessures in de opleiding, doordat de spelers fysiek belastbaarder zijn", aldus Jonk.