Van Praag: 'Dat heeft de FIFA de afgelopen jaren over zichzelf afgeroepen'
KNVB-voorzitter wacht op resultaten naar toewijzing WK's

Van Praag: 'Dat heeft de FIFA de afgelopen jaren over zichzelf afgeroepen'

23-07-2014 10:13
2

Michael van Praag vindt het niet erg dat de uitkomst van het onderzoek naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 pas later dit jaar bekend wordt gemaakt. Het gaat de voorzitter van de KNVB vooral om het resultaat.

Het onderzoek wordt geleid door Michael J. Garcia, die in 2012 door de FIFA is aangewezen om het onafhankelijke onderzoek te leiden. Het rapport heeft hij af, maar de resultaten worden pas in september bekend gemaakt. Voor FIFA-preses Sepp Blatter kunnen de bevindingen fataal zijn in zijn jacht op een vijfde ambtstermijn.

Van Praag haalde vorige maand nog hard uit naar de Zwitser. "Een aanval? Nee, het was helemaal geen aanval op Blatter", zegt hij tegen Metro. "Mensen linken de FIFA tegenwoordig aan corruptie en old boys network. Dat heeft de bond de afgelopen jaren over zichzelf afgeroepen en ik vind dat Blatter daar als uitvoerend president eindverantwoordelijk voor is. Bovendien heeft hij vier jaar geleden beloofd dat hij aan zijn laatste termijn begon."

Dat het rapport later bekend wordt gemaakt, vindt Van Praag prima. "Garcia is een soort aanklager die zijn bevindingen aan een tuchtcommissie moet overdragen. We moeten geduldig wachten tot die tuchtcommissie met een oordeel komt zonder dat er allerlei meningen de wereld in worden geslingerd die de uitkomst zouden kunnen beïnvloeden. Of dat nu in augustus of september is, maakt mij niet zo veel uit."