Van Gaal na monsterzege in nieuw systeem: Selectie in mijn ogen niet in balans
"Als je ons ziet trainen, mag je wat verwachten. Maar niet 7-0"

Van Gaal na monsterzege in nieuw systeem: "Selectie in mijn ogen niet in balans"

24-07-2014 08:26
2

Louis van Gaal debuteerde woensdag als trainer van Manchester United met een 7-0 overwinning op LA Galaxy. Tijdens het oefenduel in Amerika koos de Nederlandse trainer voor een 3-4-3-systeem. Volgens Van Gaal is die speelwijze op basis van de kwaliteiten binnen de selectie van United, die in de ogen van de coach niet in balans is, de beste keuze.

"Het is fantastisch hoe zij hebben gepresteerd. De 7-0 eindstand was een verrassing, maar het waren schitterende doepunten", zegt Van Gaal, die voor een nieuw systeem koos. "Wanneer je een systeem wilt veranderen, dan moet je daar direct mee beginnen. De spelers kunnen ook in een 4-3-3-systeem uit de voeten, dat hebben ze al vele jaren gedaan."

"Ik kan alles terugdraaien als het systeem niet werkt. Met de kwaliteit van de spelers die we hier hebben kan ik 4-3-3 spelen met drie aanvallers op de bank, maar ik wil met twee spitsen spelen. We hebben vier nummers tien, dus de selectie is in mijn ogen niet in balans. Gebaseerd op de kwaliteiten van de spelers heb ik besloten zo te spelen, maar als we verliezen kan ik altijd terugvallen op een ander systeem."

"We hebben een nieuw systeem geïntroduceerd dat de spelers pas twee keer hebben gespeeld in een elf-tegen-elf op de training", gaat Van Gaal verder. "Maar de jongens willen die informatie graag oppikken. Het is fantastisch hoe zij vandaag gepresteerd hebben. Vorige week waren tien spelers die vanavond gespeeld hebben nog niet eens aanwezig op ons trainingscomplex."

Na de eerste helft leidde United al met 3-0. "Als je ons ziet trainen, mag je wat verwachten. Maar niet 7-0. Het was een verrassing en het waren ook nog eens schitterende doelpunten. Het waren niet alleen de treffers, maar ook schitterende aanvallen. Ik kijk nooit terug, ik wil alleen naar de toekomst kijken. Als ik mijn team in een nieuw systeem zie spelen, dan is het beter om met 7-0 te winnen dan te verliezen want dan zullen de spelers twijfelen aan het systeem. Dat probleem hebben we nu niet."