'De Guzman moet Italiaanse lessen nemen, hij zal leiding moeten geven'
Oud-international geeft Oranje-middenvelder advies

'De Guzman moet Italiaanse lessen nemen, hij zal leiding moeten geven'

21-08-2014 13:24

Jonathan de Guzman treedt met zijn overgang naar SSC Napoli in de voetsporen van Ruud Krol. De 65-jarige trainer was tot deze week de enige Nederlander die onder contract in Napels heeft gestaan.

Krol speelde in de jaren tachtig in Napels en heeft wel advies voor De Guzman. "Je moet goed spelen, je best doen', vertelt hij aan Voetbal International. 'Daar houden ze in Napels gewoon van. Ook al speel je niet je beste wedstrijd, dan nog moet je er keihard voor werken."

"Je moet ook meegaan in die cultuur als je in Italië wilt slagen. Wij zijn als Nederlanders toch wat kouder, afstandelijker. In Zuid-Italië is het – letterlijk en figuurlijk – wat warmer. Daar moet je voor open staan. De fans vinden het prachtig als je met ze communiceert", aldus Krol.

De oud-international adviseert De Guzman direct Italiaanse lessen te nemen. "Ook ik kon me moeilijk verstaanbaar maken. Ik heb daarom privélessen genomen op de club. In het begin gaat het nog om voetbaltermen. Dat is ook voor De Guzman, als middenvelder, enorm belangrijk. Hij zal toch een beetje leiding moeten geven aan dat team."