De Tien: recordbrekende transfers in de Premier League
DI Maria vestigt nieuw record

De Tien: recordbrekende transfers in de Premier League

28-08-2014 10:10
2

Met een transferbedrag van 75 miljoen euro verschafte Angel di Maria zich, nog voordat hij een minuut bij Manchester United heeft gespeeld, een plek in de recordboeken. In 'De Tien' de recordtransfers in de geschiedenis van het Engelse voetbal.

10. Dennis Bergkamp (9,5 miljoen euro, juni 1995)
Bergkamp kwam niet uit de verf bij Internazionale, dat hem van Ajax had gekocht. The Iceman werd daarna door Arsenal opgepikt, dat diep in de buidel moest tasten. Daar kreeg de club uit Noord-Londen absoluut geen spijt van.

9. Stan Collymore (11 miljoen euro, juni 1995)
Lang hield het transferrecord van Bergkamp niet stand, want Liverpool besloot kort daarna Stan Collymore over te nemen van Nottingham Forest. De Anfield-bewoners betaalden 11 miljoen euro.

8. Alan Shearer (18 miljoen euro, juli 1996)
De kopsterke spits kwam over van Blackburn Rovers, met wie hij in 1995 kampioen van Engeland was geworden. Hij ontpopte zich op St. James’ Park uit tot een clublegende.

7. Juan Sebastian Verón (33 miljoen euro, juli 2001)
Werd in 2000 bij Lazio Roma kampioen van Italië en moest daarna het middenveld van Manchester United vorm gaan geven. De 33 miljoen heeft hij echter nooit waar kunnen maken. Vertrok in 2003 naar Chelsea.

6. Rio Ferdinand (35 miljoen euro, juli 2002)
Met het aantrekken van Ferdinand scherpte United haar eigen transferrecord aan. Ferdinand werd niet alleen de duurste verdediger aller tijden, maar ook de duurste speler in de geschiedenis van de Premier League. Pas afgelopen zomer verliet hij United, na twaalf jaar trouwe dienst.

5. Andriy Shevchenko (38 miljoen euro, juli 2006)
Vier jaar na Ferdinand kwam het record in Oekraïense handen. Shevchenko, die bij AC Milan jaren achtereen bewees uit alle hoeken en standen te kunnen scoren, moest Chelsea naar de Champions League-eindzege loodsen. Dat mislukte. Sheva kon op Stamford Bridge nooit laten zien wat hij in San Siro wel had gedaan.

4. Robinho (40 miljoen euro, september 2008)
Een van de eerste topaankopen van het nieuwe Manchester City was deze Braziliaan, die bij Real Madrid weliswaar veel speelde, maar niet onvervangbaar was. In Engeland kon hij niet aarden. Al in zijn tweede seizoen werd hij verhuurd aan het Braziliaanse Santos.

3. Andy Carroll (45 miljoen euro, januari 2011)
Niet alleen een van de duurste Engelse spelers aller tijden, maar ook een van de grootste transferflops aller tijden. Carroll, die op Anfield een duo moest gaan vormen met Luis Suarez, is bij Liverpool volledig mislukt.

2. Fernando Torres (58 miljoen euro, januari 2011)
De Spanjaard die bij Liverpool werd weggekocht, deed het bij zijn nieuwe club niet veel beter. Tot op de dag van vandaag wordt Torres als een absolute flop gezien. De Spanjaard heeft bij Chelsea nooit kunnen overtuigen.

1. Angel Di Maria (75 miljoen euro, augustus 2014)
De Argentijn verpulvert het record van Torres met liefst zeventien miljoen euro. Di Maria moet de misère bij United stoppen, al lijkt de club ook nog wel enkele verdedigers nodig te hebben in de jacht naar eerherstel.