Ik had medelijden met Blind, hij stond met een emmer de boot leeg te scheppen
Van Gaal: "Het lijkt erop dat hij slechts de helft van zijn handleiding gebruikt"

"Ik had medelijden met Blind, hij stond met een emmer de boot leeg te scheppen"

23-09-2014 09:36

De totale ineenstoring van Manchester United is in Engeland nog altijd het gesprek van de dag. De verwachtingen omtrent Louis van Gaal zijn torenhoog, maar voorlopig weet hij die nog niet waar te maken. "Hij moet de defensieve zwaktes oplossen. En snel."

Manchester United incasseerde tegen het nietige Leicester City liefst vijf tegengoals, nadat eerder derdeklasser Milton Keynes Dons al vier keer doel trof. Martin Keown, voormalig topverdediger van Arsenal, legt het probleem bloot en Daley Blind krijgt daarbij een veer in de reet.

"De zwaktes in de defensie waren de hele wedstrijd zichtbaar", begint hij. "Daley Blind was de enige niet-verdediger die niet constant de aanval zocht. Ik had echt medelijden met hem. Het was alsof hij op een boot met enorm veel schietgaten stond en probeerde om in zijn eentje met een emmertje het water uit de boot te scheppen."

"Voorin was Wayne Rooney de enige die nog wat defensief werk verrichtte, dat is echt onaanvaardbaar. De miljoenenaanval van Man Utd moet de eerste lijn van verdediging zijn. Ik heb bewondering voor het feit dat Van Gaal de traditionele aanvallende speelwijze van de club probeert aan te houden, maar kijk naar Chelsea en Manchester City: je moet alle delen van het veld bezetten, niet alleen voorin."

"Er zijn maar weinig coaches in de voebalwereld die een beter cv kunnen voorleggen dan Van Gaal", weet Keown. "Maar op dit moment lijkt het erop dat hij slechts de helft van zijn handleiding gebruikt. Zo goed als ze aanvallend waren, zo slecht zijn ze verdedigend. Van Gaal moet de defensieve zwaktes oplossen. En snel."

"Wat hij zijn selectie vertelt, lijkt bij de spelers maar niet binnen te komen. De Nederlander heeft na elk slecht resultaat zijn antwoorden paraat, om ons te vertellen waarom ze verloren en wat er misging. Maar misschien moet hij proberen om voor de wedstrijd met oplossingen te komen en zijn spelers beter voor te bereiden. Zodat er wordt gestopt met verliezen."

"Ik weet zeker dat Van Gaal de zaken gaat omdraaien, hij is zo'n succesvolle coach." Toch lijkt alleen de transfermarkt de enige redding. "Eén van zijn grootste problemen is de groep van verdedigers waaruit hij moet kiezen. Het is belachelijk dat men ​​Rio Ferdinand, Nemanja Vidic en Patrice Evra - goed voor een totaal van 1134 wedstrijden voor de club - tegelijkertijd heeft laten gaan. En dan hebben ze ook nog eens geen enkele topspeler gehaald om deze spelers te vervangen."