Ajax bewijst reputatie als uitstekende opleider, Argentijnen vallen op
Amsterdammers leveren vijftien spelers aan de vijf topcompetities

Ajax bewijst reputatie als uitstekende opleider, Argentijnen vallen op

29-10-2014 19:06
20

Ajax vervult als leverancier nog steeds een belangrijke rol in het Europese voetbal. Uit onderzoek van het Zwitserse CIES Football Observatory blijkt dat slechts één club meer spelers aan de vijf grote competities aflevert, zo meldt Voetbal International.

Het onderzoeksbedrijf keek naar de afkomst van de spelers uit de hoogste divisies van Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk. Daarbij gaat het om de periode tussen het vijftiende en eenentwintigste levensjaar met een minimale looptijd van drie jaar. Ajax scoort daarbij uitstekend met liefst vijftien spelers, zoals onder meer Nigel de Jong (AC Milan) en Rafael van der Vaart (Hamburger SV).

Ajax hoeft in deze ranglijst alleen de Argentijnse topclub River Plate, dat zeventien spelers afleverde, voor zich te dulden. Ook de aartsrivaal van de lijstaanvoerder, Boca Juniors, scoort uitstekend. Verder zijn er opvallende plaatsen voor Franse clubs Le Havre, AJ Auxerre en het Duitse 1860 München. Zij zijn niet actief op het hoogste niveau.

In het totaalklassement, inclusief de clubs uit de desbetreffende competities, is FC Barcelona de grote winnaar met 43 spelers. Manchester United (36) en Real Madrid (34) volgen op enige afstand.