Moet ik dan als lelijk eendje met negen blanke jongens op de foto gaan?
"Zoiets als dit had ik niet verwacht"

"Moet ik dan als lelijk eendje met negen blanke jongens op de foto gaan?"

20-11-2014 11:13
29

Leroy Fer maakte vorige week op een onbewaakt moment een selfie met acht ploeggenoten van het Nederlands elftal. De chaos die dat opleverde maakte de middenvelder verdrietig.

Op de foto, die ook op de Facebook-pagina van VoetbalPrimeur werd geplaatst, stapelden de racistische reacties zich op, tot verbazing van Fer. "Ik heb wedstrijden gespeeld in Rusland en Oekraïne. Ik weet dat ze in die landen apengeluiden maken als ik aan de bal kom. In Nederland weet je dat er ook weleens iets gebeurt, maar zoiets als dit had ik niet verwacht", vertelt de Oranje-international aan De Volkskrant.

Veel reacties gingen over de louter gekleurde spelers op de groepsselfie. Fer: "Ja, natuurlijk voelen we een diepe band met elkaar. In een land als Nederland, waar je wel wordt geaccepteerd, weet je als donkere speler dat je er toch harder voor hebt moeten werken. En we weten dat onze voorouders nog veel harder moesten werken. Die klik hebben we met elkaar."

"We keken niet eens. We stapten de lift in en vonden het leuk om een foto te maken. Ik heb ook foto's gemaakt met Robin van Persie en Arjen Robben, ze zijn allemaal mijn medespelers. Wat moet ik dan doen? Moet ik kijken met wie ik wel en niet op de foto mag gaan? Moet ik bewust gaan mixen voor ik een foto maak? Moet ik met negen blanke jongens op de foto gaan - dat ik het lelijke eendje ben die er ook op staat?"

Fer begrijpt niet waarom er een tweedeling gemaakt wordt tussen blanke en gekleurde spelers. “Wij zijn allemaal Nederlanders, we zijn trots om voor het Nederlands elftal te spelen. De mensen die zo over ons denken - keken zij naar de wedstrijd? Juichten ze ineens weer voor ons omdat we hebben gewonnen? Zaten ze thuis te kijken, of waren ze in het stadion? Waren het de mensen die ik op de tribune zag zitten? Hoe werkt zoiets?”