Feyenoord klopt talentenfabriek Ajax: Verdedigers, die hoef je niet te kopen
"Niet iedereen kan verdediger worden"

Feyenoord klopt talentenfabriek Ajax: "Verdedigers, die hoef je niet te kopen"

22-11-2014 12:39
16

De talentenfabriek van Feyenoord draait op volle toeren. In amper vier jaar tijd zijn tien talenten uit Rotterdam doorgebroken in het Nederlands elftal of Jong Oranje.

Feyenoord leidt de beste verdedigers op van alle Nederlandse clubs, poneert De Telegraaf. Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daryl Janmaat, Miquel Nelom, Terence Kongolo, Sven van Beek, Rick Karsdorp, Jeffrey Bruma, Karim Rekik en Nathan Aké zitten of zaten bij Jong Oranje of het Nederlands elftal en liepen allemaal (een deel van hun opleiding) rond op Varkenoord.

Het geheim zit hem in het vroeg opsporen van talenten en die al op zes- of zevenjarige leeftijd laten samenspelen. Cor Adriaanse, die de talenten van Feyenoord in de moeilijkste leeftijdscategorie (14 tot 16 jaar) onder zijn hoede heeft, zegt dat de club niet bewust naar verdedigers kijkt. Wel vindt hij dat een Nederlandse topclub verdedigers moet kunnen opleiden. "Die hoef je niet te kopen. Het scheelt een hoop geld als we ze zelf ontwikkelen."

"Niet iedereen kan verdediger worden. Je moet het beheersen, het gevoel moet in je zitten", zegt de oud-verdediger, die vindt dat lengte belangrijk is. "Maar je moet eerst goed kunnen verdedigen. Als je niet kan verdedigen maar wel groot bent, heb je een probleem."