NOS neemt moeilijk besluit en schrapt Champions League: Het is niet anders
Omroep kan door bezuinigingen niet meer aan hoge prijs voldoen

NOS neemt moeilijk besluit en schrapt Champions League: "Het is niet anders"

24-11-2014 12:16
10

De NOS neemt afscheid van de Champions League. De omroep heeft geen bod gedaan op de uitzendrechten voor de periode 2015-2018, laat het in een persbericht weten.

Als de NOS had mee willen dingen naar de uitzendrechten, had het maandag voor 12.00 uur een bod moeten doen. Dat is niet gebeurd. "Het besluit om niet mee te bieden is een keuze", legt NOS-directeur Jan de Jong uit op de website van de omroep. "Door de bezuinigingen van het kabinet Rutte I en II is de NOS gedwongen prioriteiten te stellen en keuzes te maken."

"De NOS vindt het daarbij van het grootste belang om de nieuwsvoorziening te ontzien en binnen het sportbudget geen geld weg te halen bij de verslaggeving van andere sporten dan voetbal; juist ook omdat andere commerciële omroepen daar weinig tot geen aandacht aan besteden", aldus De Jong. "Niet bieden op de grootste en belangrijkste clubcompetitie ter wereld is dus een rechtstreeks gevolg van dat beleid."

"Het is niet anders. Jammer is het wel. Vanwege het journalistieke belang, maar omdat de UEFA Champions League voor een uniek bereik onder jongeren zorgt. Gemiddeld kijkt 21,5% in de leeftijdsgroep 15-34 jaar naar dit voetbal. Het weekbereik van de jongerenzender NPO 3 neemt met 16% toe door de UEFA Champions League. Geen enkel ander programma scoort vergelijkbare cijfers", besluit De Jong.

Het huidige Champions League-seizoen is nog wel bij de NOS te zien. Maar na finale op 6 juni 2015 in Berlijn, is er in ieder geval voor drie jaar geen Champions League-hymne meer te horen bij de NOS. Bij wie de wedstrijden van de Champions League vanaf komend seizoen te zien zijn, is nog niet bekend.