We hebben vorig seizoen één geluk gehad: we hadden Marco van Basten
De Roon is blij met bestuurlijke rust binnen sc Heerenveen

"We hebben vorig seizoen één geluk gehad: we hadden Marco van Basten"

29-11-2014 08:42

SC Heerenveen staat inmiddels onder leiding van Dwight Lodeweges, maar dat neemt niet weg dat Marten de Roon goede herinneringen heeft aan zijn samenwerking met voorganger Marco van Basten. De middenvelder heeft bewondering voor de oud-international.

Van Basten vertrok aan het einde van vorig seizoen bij Heerenveen en is inmiddels werkzaam bij AZ. In de tijd dat de oud-international coach was, was er intern veel onrust binnen de Friese club. "Er waren echt twee kampen en in beide zaten goede mensen en zijn er slachtoffers gevallen", herinnert De Roon zich in gesprek met Voetbal International. "Het is uiteindelijk allemaal ten koste gegaan van de club Heerenveen."

"Maar we hebben vorig seizoen goed gepresteerd en hebben één geluk gehad: we hadden Marco van Basten", vervolgt de middenvelder. "Hij stond altijd boven alle partijen. Wie gaat er tegen hem zeggen wat hij moet doen? Niemand toch? Van Basten heeft ons altijd in de luwte gehouden en is onverstoorbaar zijn gang gegaan."

"Hij heeft zich niet veel aangetrokken van bepaalde mensen in de club en dat vind ik echt heel cool. Dat kan als je zo groot bent als hij. Het eerste jaar was niet geweldig, maar hij heeft steeds zijn eigen plan getrokken, met vorig seizoen die vijfde plaats als gevolg. Iedereen wilde hier maar mooi en aanvallend voetbal zien, maar Van Basten kan gewoon niet tegen verliezen. En met countervoetbal wonnen we. Hij heeft nauwelijks versterkingen gekregen en heeft noodgedwongen heel jonge jongens de kans gegeven. Dat pakte prima uit."