De Tien: belangrijkste momenten uit de carrière van Thierry Henry

De Tien: belangrijkste momenten uit de carrière van Thierry Henry

17-12-2014 10:10

Het zal je niet zijn ontgaan, Thierry Henry (37) heeft een punt gezet achter zijn voetbalcarrière. Door de jaren heen hebben wij kunnen genieten van zijn mooie passeerbewegingen, slimme steekballetjes en verwoestende afstandsschoten. De hoogste tijd om de tien mooiste momenten van de Fransman erbij te pakken en een ode aan 'Titi' te brengen.

Eerste doelpunt voor Arsenal (1999)
In 1999 zette Henry zijn eerste stappen op het veld van Highbury. De Fransman was dat jaar overgekomen van Juventus en zat in een moeilijke fase van zijn carrière. Bij Juventus was het een schamel jaartje geweest en ook bij Arsenal beleefde de Fransman een stroeve start. Na vijf mindere wedstrijden voor The Gunners kwam Henry als invaller tegen Southampton weer aan de bak. Henry kreeg kort na zijn invalbeurt een bal toegespeeld en schoot deze op fraaie wijze in het net. Met dit eerste doelpunt voor Arsenal was de ban gebroken.

Wonderdoelpunt tegen Manchester United (2000)
Met een geweldig lobje en vervolgens rake volley maakte Thierry Henry op 20 oktober 2000 het winnende doelpunt tegen het Manchester United van Sir Alex Ferguson (1-0). Henry werd bij deze treffer weliswaar gedekt door Denis Irwin, toch had ook deze ervaren verdediger geen antwoord op de wijze waarop de spits de bal op zijn pantoffel nam. Bij velen staat dit doelpunt in het geheugen gegrift.

Magistrale hattrick tegen Liverpool (2004)
In het seizoen 2003/2004 wist Arsenal de Premier League-titel ongeslagen te veroveren. The Invincibles van Arsène Wenger leken even voor de treble te gaan, maar werden in de FA Cup uitgeschakeld door Manchester United en moesten in de Champions League hun meerdere erkennen in Chelsea. Na deze teleurstellende wedstrijden kwam Liverpool naar Highbury en leek het ook voor de competite toch mis te gaan. Na twee keer achter te zijn gekomen was het mede de hattrick van Henry die Arsenal uiteindelijk toch de overwinning bracht (4-2).

Vallen en scoren tegen Leeds United (2004)
In een heerlijke wedstrijd tegen Leeds United (5-0 winst) behoorde Henry zeker tot een van de grote uitblinkers. De Franse spits wist een week eerder al drie keer te scoren tegen Liverpool en prikte tegen Leeds United maar liefst vier doelpunten in het net. Een van die treffers was een Panenka vanaf elf meter, maar scoren en vallen tegelijk is ook vrij bijzonder.

Zo goed genoeg? (2005)
Dat Henry ook een baas kon zijn in het veld, is wel bewezen met zijn vrije trap in de uitwedstrijd tegen Wigan Athletic (2-3 winst). In eerste instantie werd een vrije trap van Henry afgefloten omdat hij te snel was genomen. De Fransman legde de bal vervolgens weer keurig op zijn plek, schoot hem in de hoek en zei het volgende tegen de scheidsrechter: 'Is that enough?'

Winnende doelpunt tegen Real Madrid (2006)
Terwijl velen Arsenal, vanwege alle blessures, al hadden afgeschreven voor de confrontatie met Real Madrid in het Champions League-seizoen van 2005/2006, kwamen The Gunners toch sterk voor de dag met onder meer een beslissende Henry. Met een paar mooie passeerbewegingen hield de Fransman drie Real-verdedigers van zich af en schoof de bal achter doelman Iker Casillas (0-1 winst). Arsenal zou dit jaar reiken tot de finale waarin het helaas voor de Londenaren verloor van FC Barcelona (2-1).

Beslissend tegen Brazilië (2006)
Op het WK van 2006 was er een belangrijke rol weggelegd voor Henry. De Fransman had in zijn eigen land de nodige kritiek gekregen omdat hij op een internationaal toernooi nooit echt beslissend was geweest. In 1998 deed Henry niet mee in de finale tegen Brazilië en in 2000 waren de glansrollen weggelegd voor Sylvain Wiltord en David Trezeguet. Zes jaar later kwam er een einde aan alle kritieken en schoot Henry, al zwevend in de lucht, Frankrijk naar de halve finale tegen Portugal. Uiteindelijk werden de Fransen, na strafschoppen, in de finale verslagen door Italië.

Genadeklap tegen Real Madrid (2009)
Zoals zo vaak in een nieuw Primera División-seizoen, ging de titelstrijd ook in het seizoen 2008/2009 tussen FC Barcelona en Real Madrid. De Madrilenen waren dit seizoen niet al te best begonnen en hadden op een gegeven moment een achterstand van maar liefst twaalf punten op koploper Barcelona. Toch maakte Real nog een geweldige eindspurt en zou een overwinning op Barcelona in Bernabeu de kansen op de titel weer aanzienlijk vergroten. Helaas voor de Madrilenen was Henry meedogenloos en deelde hij twee keer een genadeklap uit (6-2 winst).

Handsbal tegen Ierland (2009)
Of je dit moment als 'mooi' kunt bestempelen is zeer de vraag. Toch was Henry met zijn handsbal tegen Ierland verantwoordelijk voor de plaatsing van Frankrijk voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. In Ierland zal de naam 'Henry' hoogstwaarschijnlijk niet zo geliefd zijn als in de rest van de wereld. Opmerkelijk is dat de Fransman de bal maar liefst twee keer met de hand meenam, om deze vervolgens te laten inkoppen door ploeggenoot William Gallas.

'Comeback' goal tegen Leeds United (2012)
Henry verruilde FC Barcelona in 2010 voor New York Red Bulls. Twee jaar later werd de spits verhuurd aan zijn oude liefde Arsenal. Veel Arsenal-fans zetten hun vraagtekens bij de terugkeer van de Fransman, maar dat bleek onnodig. In een FA Cup-wedstrijd tegen Leeds United leek Arsenal af te stevenen op een gelijkspel, toen Henry ver in de tweede helft werd ingebracht voor Marouane Chamakh. De spits kreeg de bal toegespeeld door Alex Song en schoot prachtig raak. Een heerlijke comeback.