'Cultuurschok' voor Arsenal-klasbak: In Engeland kan dat natuurlijk niet
"De spelers zijn gewend dat ze vrij zijn met Kerstmis, dat ze bij hun familie zijn"

'Cultuurschok' voor Arsenal-klasbak: "In Engeland kan dat natuurlijk niet"

19-12-2014 13:02
2

Alexis Sanchez staat voor een cultuurschok. De Chileen bereidt zich voor op de drukke kerstperiode in Engeland. Het volle schema zal de van FC Barcelona overgekomen aanvaller doen verbazen, verwacht trainer Arsène Wenger.

De 26-jarige Zuid-Amerikaan scoorde sinds zijn komst veertien treffers namens Arsenal en bewees al meermaals dat hij de veertig miljoen euro die Arsenal voor hem neertelde dubbel en dwars waard is. De laatste weken eist het Engelse voetbal z'n tol bij Sanchez, die fysiek niet helemaal fris was. Wenger besloot Sanchez wat rust te geven en hoopt dat de aanvaller daardoor scherp aan de laatste weken van december begint.

"Het is een schok voor de spelers die er niet aan gewend zijn", doelt Wenger op de 'Engelse weken'. Arsenal komt tussen aankomende zondag en 4 januari liefst vijf keer in actie. "De spelers uit het buitenland zijn allemaal gewend aan een winterstop, maar die is er in Engeland niet. Veel van hen hebben het lichamelijk zwaar te verduren. Ook mentaal is het zwaar. De spelers zijn gewend dat ze vrij zijn met Kerstmis, dat ze bij hun familie zijn. De spelers uit Zuid-Amerika reizen vaak naar huis, maar in Engeland kan dat natuurlijk niet."

Arsenal neemt het zondag in de Premier League op tegen Liverpool. Ook die club was afgelopen zomer in de race voor de handtekening van de Chileen. Arsenal trok uiteindelijk aan het langste eind. "Ik heb zijn zaakwaarnemer tijdens het WK een paar keer ontmoet", vertelt Wenger. "We konden praten over de transfer en in Europa deden we dat met de club, met FC Barcelona. Toen hij besloot dat hij naar Arsenal wilde ging het snel, het gebeurde."

"Hij kwam uit een periode waarin hij misschien niet het aantal wedstrijden speelde dat hij wilde bij FC Barcelona. Zoals elke trainer overtuig je een speler dat je hem kunt helpen zijn niveau te ontwikkelen, dat de manier waarop wij kunnen spelen bij hem past. Daarom koos hij uiteindelijk voor ons. En alle spelers willen in de Champions League spelen, dat is simpel. Wij hebben redelijk wat continuïteit op dat gebied."

"Elke goede speler heeft vandaag de dag een keuze waar hij wil spelen. Ik weet niet zeker of Liverpool in de markt was voor Alexis, maar hij heeft voor ons gekozen en daar ben ik heel blij mee", zegt Wenger, die hoopt dat de rustperiode de Chileen goed heeft gedaan. "Hij heeft 28 wedstrijden gespeeld sinds de start van het seizoen en had een adempauze nodig. Dit zal hem geholpen hebben."