Ajax, Feyenoord en drie andere clubs in verband gebracht met motorbendes
"We zien dat leden van outlaw motorgangs zich mengen onder supporters"

Ajax, Feyenoord en drie andere clubs in verband gebracht met motorbendes

13-01-2015 07:57
13

De politie vreest dat motorbendes zich steeds vaker gaan mengen met supportersgroepen van verschillende clubs uit het betaalde voetbal. Verengingen zoals Hells Angels en Satudarah worden gelinkt aan FC Twente, Feyenoord, Ajax, FC Groningen en NEC Nijmegen.

De angst bestaat dat de motorbendes leden van supportersgroepen willen gebruiken in de strijd om meer macht en volume te verkrijgen, zo meldt het Algemeen Dagblad. In 2012 was er al een verband te zien tussen de motorbende Satudarah en FC Twente. Uit een vertrouwelijk politierapport zou echter blijken dat vier andere voetbalclubs eveneens banden hebben met motorbendes. Die zijn niet alleen zichtbaar op de tribunes, maar mengen zich eveneens met de hooligans.

"We zien dat leden van outlaw motorgangs zich mengen onder supporters. Is dat om hun voetbalclub te steunen, of is het een aanwijzing voor criminele samenwerkingsverbanden? Dat laatste kunnen we nog niet aantonen, maar we zijn er scherp en alert op", vertelt woordvoerder Remco Gerritsen van de nationale politie. De verwevenheid van motorbendeleden en supportersgroepen is het meest zichtbaar bij FC Twente. Ingewijden melden volgens het rapport echter dat de aanwezigheid van Satudarah in De Grolsch Veste zou zijn afgenomen.

Een burgemeester heeft al gepleit voor een landelijk stadionverbod voor motorbendeleden in 'colour'. "Er is gesproken over een stadionverbod voor in full colours geklede personen", reageert perswoordvoerder Hans van Kastel. "De KNVB is van mening dat als het gewenst is dat outlawbikers bestreden worden, dit niet symbolisch via huisregels, maar via het strafrecht moet gebeuren."