'Mythe' Van Gaal brokkelt langzaam af: Het voetbal van United is soms miserabel
Bondscoach Roy Hodgson ziet in Rooney alleen een doelpuntenmaker

'Mythe' Van Gaal brokkelt langzaam af: "Het voetbal van United is soms miserabel"

13-02-2015 11:39
8

Het houdt maar niet op voor Louis van Gaal, de man die afgelopen zomer nog volop lof kreeg op het WK. De periode bij Manchester United is waarschijnlijk de episode waarin hij de meeste kritiek te verduren krijgt. Bijna elke dag is er wel iemand die iets aan te merken heeft op de manager, het spel, de spelers of de club. In deze aflevering de Engelse bondscoach Roy Hodgson en voormalig 'Mancunian' Paul Scholes.

Scholes heeft al vaak kritiek geleverd op zijn oude club en in The Independent trekt hij opnieuw van leer als columnist. "Een deel van het zijn van een speler onder Sir Alex Ferguson - misschien wel het belangrijkste deel als aanvallend ingestelde speler - was dat je risico's moest nemen als je in balbezit was, om zo een kans te creëren. Het was geen optie, het was een verplichting."

Wedden

Meer odds

Wanneer hij geen risico nam of de bal voorwaarts speelde, dan haalde Ferguson hem eruit, schrijft de voormalig middenvelder. "De historie van United is gebouwd op aanvallend voetbal", vervolgt Scholes. "Ik haal er dan ook geen plezier uit te zeggen dat ik het moeilijk vind om naar het team van Van Gaal te kijken. Het voetbal van United is soms miserabel. Om tegenstanders te verslaan moet je aanvallen en daarvoor moet je risico nemen. Te weinig spelers in het huidige team zijn bereid die risico's te nemen."

Wayne Rooney
De negatieve geluiden gaan niet alleen over het slechte spel, maar ook over de positie waar Van Gaal spelers posteert. Meest recent is de discussie over Wayne Rooney. De spits wordt door de Nederlander vaak gebruikt als aanvallende middenvelder, maar hij ziet zelfs een controleur in de Engelsman. Bondscoach Hodgson is het daar niet mee eens.

"Hij is een doelpuntenmaker en je wil dat soort spelers altijd zien op plekken waar ze het strafschopgebied in kunnen", vertelde Hodgson aan de website van voetbalbond FA. "Als je daar meer spelers van hebt en het kunt veroorloven één ervan iets verder terug te laten spelen, oké. Maar hij is onze topscorer in de kwalificatie, dus ik hoop dat hij daarmee doorgaat."