In het kort: Dordtenaar zorgt met Kaapverdië voor blamage Ronaldo en consorten

In het kort: Dordtenaar zorgt met Kaapverdië voor blamage Ronaldo en consorten

31-03-2015 23:52
2

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Dordtenaar wint van Ronaldo's landgenoten
Portugal heeft dinsdag in eigen land een beschamende nederlaag moeten incasseren. De nummer zeven van de wereldranglijst boog in Estoril met 2-0 voor Kaapverdië, dat op de 38e plaats staat. Odaïr Fortes en Gegé bezorgden het Afrikaanse land van de Portugese bondscoach Rui Aguas een verrassende overwinning. Portugal speelde het laatste half uur met tien man nadat André Pinto met rood van het veld was gestuurd.

Bondscoach Fernando Santos van Portugal gaf zijn tweede keus een kans tegen Kaapverdië. Alle Portugese sterren, onder wie Cristiano Ronaldo, ontbraken in de selectie. Dat was een tegenvaller voor Jeffry Fortes, de Kaapverdiaanse verdediger van FC Dordrecht die zich had verheugd op een duel met de vedette van Real Madrid. Met een overwinning op 'Portugal B' kan Fortes desondanks met een tevreden gevoel terug naar de hekkensluiter van de Eredivisie.

Kazim ontsnapt aan blamage
Turkije heeft dinsdag op het nippertje een blamage voorkomen tegen Luxemburg. De ploeg van bondscoach Fatih Terim wist de voetbaldwerg pas in de laatste minuten op de knieën te krijgen: 1-2. Hakan Çalhanoglu maakte in de 87e minuut het winnende doelpunt in de vriendschappelijke wedstrijd. Turkije won drie dagen eerder nog bijna van het Nederlands elftal (1-1), maar worstelde dinsdag met het bescheiden Luxemburg. Met aanvaller Colin Kazim-Richards van Feyenoord in de basis kwam de ploeg van Terim nog wel vroeg op voorsprong via Mevlut Erding, maar Mario Mutsch bracht het gastland langszij. Çalhanoglu zorgde in de slotfase voor opluchting bij Terim en Turkije. Kazim-Richards werd in de rust al gewisseld.

Nederlandse Van den Broek debuteert
Benjamin van den Broek heeft zijn debuut gemaakt namens Nieuw-Zeeland, dat met 1-0 van Zuid-Korea verloor. De middenvelder van Universitatea Cluj uit Roemenië heeft een moeder uit Nieuw-Zeeland en bemachtigde twee maanden terug een paspoort. "Ik ben trots en vereerd mijn debuut te hebben gemaakt in deze fantastische groep. Maar we verdienden niet te verliezen", aldus de speler op Twitter, geciteerd door NOS.

NAC naar Categorie II
NAC Breda verkeert niet meer in acuut financieel gevaar. De club is door de KNVB teruggezet naar de 'veilige' Categorie II, dat meldt de club op de website. Tweemaal op rij behaalde NAC de score die bij een club uit Categorie II past, waardoor het automatisch is 'gepromoveerd'. Financial controller Edgar Mol ging op het heugelijke nieuws in: "We liggen nog steeds op koers van ons eigen plan van aanpak. Als we ons de komende anderhalf jaar aan het plan houden, dan is NAC goed op weg om een stabiele betaald voetbalorganisatie te worden."

Sneijder heeft alleen Van der Sar voor zich
Wesley Sneijder mag zich na dinsdagavond de meest ervaren veldspeler van het Nederlands elftal noemen. De middenvelder begint tegen Spanje aan zijn 113e interland. Sneijder passeert oud-verdediger Frank de Boer, die na 112 landenwedstrijden afscheid nam. Sneijder klom naar de tweede plaats van de ranglijst van Nederlandse recordinternationals. Alleen doelman Edwin van der Sar (130 interlands) is vaker voor Oranje uitgekomen. "Keepers houden het vaak langer vol", beseft de dertigjarige middenvelder, die in 2003 voor het Nederlands elftal debuteerde. "Maar als we het EK halen, dan kom ik best ver met al die oefenwedstrijden er bij. De vraag is dan of ik nog langer mee kan. Ik hoop nog een paar jaar, want ik vind het nog veel te leuk allemaal."

Opponent Oranje gelijk
IJsland heeft dinsdag genoegen moeten nemen met een gelijkspel in de oefeninterland tegen Estland. De ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck, die in de EK-kwalificatie te sterk was voor Oranje, kwam in Tallinn wel op voorsprong via Rúrik Gislason. Estland kwam na rust echter langszij via Konstantin Vassiljev (1-1). IJsland staat met twaalf punten uit vijf wedstrijden op de tweede plaats in groep A van de EK-kwalificatie, vlak achter Tsjechië (dertien). Het Nederlands elftal is de nummer drie met zeven punten. 

Altidore pakt rood
In Zürich speelde Zwitserland met 1-1 gelijk tegen de Verenigde Staten. Het gastland voorkwam in de slotfase een nederlaag via Valentin Stocker, op het moment dat de Amerikanen met tien man speelden. Jozy Altidore (ex-AZ) was met rood van het veld gestuurd, nadat hij wat lelijks had geroepen naar de scheidsrechter. Rubio Rubin, aanvaller van FC Utrecht, bleef op de bank.

PSV laat talent lopen
PSV gaat niet in zee met Frenk Keukens. Dat heeft de Eindhovense club hem dinsdag laten weten volgens het Eindhovens Dagblad. De negentienjarige rechtsachter van De Treffers mocht de afgelopen weken stage lopen bij Jong PSV, maar heeft niet voldoende indruk gemaakt om een contract te verdienen. Keukens, dit zich dit seizoen vanuit de A1 in de basis van de Groesbeekse topklasser, trainde in totaal zeven keer mee met de ploeg van coach Darije Kalezic.

Bale is de snelste
Gareth Bale is de snelste speler ter wereld met de bal aan zijn voet. Dat blijkt uit een onderzoek van de Mexicaanse club Pachuca, in opdracht van de FIFA. De ster van Real Madrid haalt een topsnelheid van 36.9km/u en daarmee stoot hij Antonio Valencia (Manchester United) van de troon. Cristiano Ronaldo staat vijfde op de lijst met 33,6 km/u, terwijl Lionel Messi de nummer zeven is met 32,5 km/u. Sergio Ramos is de snelste verdediger: 30,6 km/u.

Koeman uit rode cijfers
Southampton presteert sinds de komst van trainer Ronald Koeman niet alleen sportief beter dan verwacht, het gaat de Engelse club financieel ook voor de wind. De 'Saints' rapporteerden dinsdag voor het eerst in zes jaar positieve cijfers. De winst in 2014 bedroeg bijna 46 miljoen euro. Vorig jaar leed de club nog een verlies van 9 miljoen euro. Southampton was in 2009 op sterven na dood. De club bivakkeerde in de derde divisie en stond wegens de hoge schuldenlast onder curatele. Pas toen de Zwitserse zakenman Markus Liebherr de club kocht, vond Southampton de weg terug omhoog. In 2012 was er de promotie naar de Premier League en nu is de club uit de rode cijfers.

Genk moet op zoek naar trainer
Alex McLeish is na dit seizoen geen trainer meer van de Belgische club KRC Genk. De Schot heeft dinsdag laten weten dat hij zijn contract bij de Limburgse eersteklasser niet verlengd. De 56-jarige McLeish trad in augustus 2014 in dienst bij Genk. Hij trainde eerder Glasgow Rangers, de Schotse nationale ploeg en Aston Villa. Het lukte hem niet Genk in de Belgische competitie naar play-offs om de landstitel te loodsen. De club viel net buiten de top zes.

Kazachstan wil WK 2026
Kazachstan gaat zich in de race om de organisatie van het WK in 2026 mengen. "We bekijken onze mogelijkheden. Het ziet er gunstig uit", aldus Yerlan Kozhagapanov, loco-burgemeester van de hoofdstad Astana, volgens L'Equipe. "Ons land is sterk in ontwikkeling, onze economie is gegroeid. Dus waarom niet?"

Scheidsrechters bekend
Scheidsrechter Björn Kuipers leidt zondag de topper in de Eredivisie tussen AZ en Feyenoord. De twee ploegen zijn verwikkeld in een strijd om de derde plek. Feyenoord bezet deze plek nu met 54 punten. AZ heeft vier punten achterstand op de Rotterdamse rivaal. De KNVB maakte dinsdag ook de scheidsrechters bekend voor de halve finales van de KNVB Beker. Pol van Boekel is volgende week woensdag de arbiter bij de wedstrijd tussen FC Groningen en Excelsior. Danny Makkelie fluit dinsdag de andere halve eindstrijd tussen FC Twente en PEC Zwolle. Hij leidt vrijdag ook de mogelijke kampioenswedstrijd van NEC in de Jupiler League tegen Sparta. Van Boekel heeft zondag ook FC Utrecht - Ajax onder zijn hoede. Richard Liesveld is de scheidsrechter bij de ontmoeting tussen koploper PSV en FC Twente.

Mister AZ vertrekt
Michael Buskermolen (43) vertrekt aan het eind van dit seizoen bij AZ. Hij kiest voor een andere uitdaging. De voormalige middenvelder was sinds 2006 als jeugdtrainer aan de Alkmaarse club verbonden. 'Mister AZ' voetbalde daarvoor in totaal achttien seizoenen voor de club. Hij speelde in totaal 470 officiële duels, waarin hij 67 doelpunten maakte. Na zijn actieve loopbaan ging hij aan de slag als trainer en had diverse jeugdteams onder zijn hoede. "We willen Michael Buskermolen bedanken voor zijn inzet voor AZ", zegt directeur voetbalzaken Earnest Stewart dinsdag op de website. "Eerst was hij als speler belangrijk voor de club, daarna heeft hij jarenlang bijgedragen aan de ontwikkeling van onze talenten. We wensen hem veel succes bij de nieuwe uitdagingen."