Complimenten voor Cocu uit Amsterdam: Een heel grote bijdrage geleverd
Kampioenschap PSV voor 'groot deel' op conto Cocu te schrijven

Complimenten voor Cocu uit Amsterdam: "Een heel grote bijdrage geleverd"

17-04-2015 11:38
3

Dat PSV dit seizoen kampioen van de Eredivisie gaat worden, kan bijna niet meer mis. Volgens Dennis Bergkamp, assistent-trainer bij Ajax, is de titel voor een groot deel de verdienste van Cocu.

"Is het kampioenschap van PSV de verdienste van Phillip?", countert Bergkamp in gesprek met Voetbal International. "Om daarop kortweg 'ja' te zeggen, dat zou wel heel zwart-wit zijn, maar hij heeft absoluut een heel grote bijdrage geleverd. Ik denk dat het een gevolg is van een bepaalde missie, waarbij ze met elkaar voortdurend focus hebben gehouden."

Bergkamp kent Cocu goed. "Als speler al, hij speelde bij Oranje altijd kort om mij heen. Dan merk je al dat hij bepaalde kwaliteiten heeft. Dan doel ik in dit geval vooral op het tactische. Zoiets is een goede voorbode voor een trainersloopbaan."

Bij de KNVB kwamen de twee elkaar opnieuw tegen. "We zaten met de trainerscursus in dezelfde groep. Met zijn ideeën en opmerkingen merkte je al dat hij het tactische spel ook als trainer op hoog niveau ziet. Dat kun je ook vergelijken met Frank de Boer bij Ajax. Een goed tactisch overzicht, zoals ze ook als speler hadden. Het verbaast mij niks dat hij het goed doet."

"Hij straalt rust uit, dat is belangrijk", vervolgt Bergkamp. "Dat is bij hem, net als zijn nuchterheid, heel natuurlijk. Dus hij kan zich concentreren op waar zijn kracht ligt. Hij neemt heel veel mee uit zijn verleden als succesvolle voetballer. Hij weet wat het is om prijzen te winnen. En hij kan spelers goed raken."

"Hij raakt niet snel in de war, ongeacht met welke soort druk hij te maken heeft. Nu met de titel binnen bereik is het anders dan bijvoorbeeld vorig jaar toen het tegenzat. Wij hebben met Ajax de druk niet goed opgevoerd op PSV."