Update: degradatiekandidaat heeft Europa League-startbewijs in handen
Fair Play-klassement valt gunstig uit

Update: degradatiekandidaat heeft Europa League-startbewijs in handen

08-05-2015 12:35
27

Goed nieuws voor het Nederlandse voetbal. De Eredivisie krijgt op basis van het Fair Play-klassement een extra startbewijs voor de Europa League.

Dat heeft de UEFA vrijdagmiddag bekendgemaakt. De Eredivisie doet het goed in de Fair Play-tussenstanden en wordt daarvoor beloond. Ook de Engelse en Ierse competitie hebben een extra startplek gekregen. De ranglijst is opgesteld op basis van duels van 1 mei 2014 tot 30 april 2015.

De toewijziging heeft tegelijkertijd een keerzijde. Het is niet per se goed nieuws voor de coëfficiënten van Nederland in Europa. Als het startbewijs in handen valt van een kleine club, is de kans groot dat het Europese avontuur snel is afgelopen en dat is nadelig voor de punten.

Alleen clubs die actief zijn op het hoogste niveau en niet al op een andere manier Europees voetbal hebben afgedwongen komen in aanmerking voor de extra plaats in de eerste voorronde van de Europa League.

In de laatste nationale tussenstand was FC Twente de ploeg die voor de plaats in aanmerking zou komen. Die club heeft echter laten weten niets te voelen voor een Europees avontuur. De actuele tussenstand laat zien dat Excelsior of Go Ahead Eagles waarschijnlijk Europa ingaat.

De eerste voorronde van de Europa League wordt gespeeld op 2 en 9 juli. De loting is op 22 juni.

De actuele tussenstand:
1. FC Twente 8,04
2. PSV 7,96
3. NEC 7,96
4. Ajax 7,95
5. Excelsior 7,95
6. Go Ahead Eagles 7,95