Volendam en De Graafschap strijden om Eredivisie-ticket, ook Roda JC verder
Donderdag en zondag volgt de beslissing

25-05-2015 16:26
21

Roda JC en FC Volendam blijven in de strijd voor een plek in de Eredivisie. Roda slaagde er vrijdagmiddag in om FC Emmen te kloppen in de halve finale van de play-offs, Volendam was over twee duels de meerdere van FC Eindhoven. De Graafschap wordt de tegenstander van Volendam, Roda JC moet het op gaan nemen tegen NAC Breda of VVV-Venlo.

Roda JC - FC Emmen 2-2
Roda zette een belangrijke stap naar promotie. De Limburgers speelden op eigen veld met 2-2 gelijk tegen FC Emmen. Vrijdag had Roda het eerste duel in Emmen met 1-0 gewonnen. In de strijd om een plaats in de eredivisie wacht nu de winnaar van de tweekamp tussen NAC Breda en VVV-Venlo.

Het gelijke spel in het met ruim 13.000 toeschouwers bevolkte Parkstad Stadion was zwaarbevochten, erkende ook Ard van Peppen. "Het was heel moeizaam. We hebben behalve die twee doelpunten weinig laten zien'', erkende de aanvoerder, die een jaar geleden met Roda degradeerde door als achttiende en laatste te eindigen in de eredivisie, bij FOX Sports.

Roda, dat doelman Bram Verbist miste wegens een blessure, kwam al vroeg op voorsprong door een doelpunt van Raymond Gyasi. Na een klein halfuur maakte Boy Deul met een knap afstandsschot gelijk. Op slag van rust zette Mitchel Paulissen de thuisploeg weer op voorsprong.

Twintig minuten voor tijd bracht Roland Bergkamp, kort nadat zijn ploeggenoot Luis Pedro de paal had geraakt, met de 2-2 de spanning terug. In de slotfase waren de kansen voor Emmen: invaller Cendrino Misidjan zag zijn schot gestopt door doelman Benjamin van Leer. Diezelfde Misidjan kopte in blessuretijd naast, terwijl ook Soufiane Laghmouchi met een omhaal nog dreigend was.

FC Eindhoven - FC Volendam 0-1
Ook FC Volendam mag zich opmaken voor de strijd om een plek in de eredivisie. De formatie van trainer Hans de Koning speelde maandag het tweede play-offduel met FC Eindhoven met 1-1 gelijk, wat na de zege van vrijdag (2-1) voldoende was. Volendam neemt het later deze week twee keer tegen De Graafschap op. De winnaar van dat tweeluik speelt volgend seizoen op het hoogste niveau.

De nummer vijf van de Jupiler League kwam na een uur op voorsprong door een doelpunt van Brandley Kuwas. De 'Wijdbroeken' leken daarmee op weg ook het tweede duel met de nummer twee te winnen, maar diep in blessuretijd maakte doelman Tom Muyters van Eindhoven nog gelijk. De keeper was bij een hoekschop meegekomen en schoot raak. Een tweede treffer zat er voor Eindhoven niet meer in.

Doelman Theo Zwarthoed van Volendam onderscheidde zich aan het begin van het duel met enkele reddingen, waarna Volendam in de tweede helft meer aandrong. Dat leidde tot de treffer van Kuwas. De Noord-Hollanders hadden het duel vervolgens moeten beslissen, maar het zichtbaar gefrustreerde Eindhoven bleef overeind. De goal van Muyters kwam te laat om nog een verlenging af te dwingen. ,,Het is natuurlijk iets minder als je nog een goal van je collega tegen krijgt, maar ik voelde me erg sterk'', zei uitblinker Zwarthoed. "Ik denk dat het nu echt gaat leven in Volendam."

Mocht Volendam promoveren, dan is dat voor het eerst sinds 2008. Het verblijf was toen van korte duur, want de ploeg eindigde als achttiende en daalde direct weer af.