Eerste bekentenis in enorme corruptiezaak FIFA: oud-voorzitter geeft toe
Amerikaanse veiligheidsdienst onderzoekt FIFA

Eerste bekentenis in enorme corruptiezaak FIFA: oud-voorzitter geeft toe

27-05-2015 11:59
3

De Amerikaanse Department of Justice heeft woensdagochtend een bekentenis gekregen van één van de opgepakte verdachten. Dat meldt de organisatie via een verklaring. Het zou gaan om een zeventigjarige voormalig voorzitter.

Charles Blazer, oud-voorzitter van de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, heeft een bekentenis afgegeven. Hij zou onder meer bekend hebben steekpenningen aangenomen te hebben om mediarechten te verwerven.

De voorzitter van Traffic Group, een multinational in sportmarketing, gaf ook toe omkopingen te hebben gefaciliteerd ter waarde van zo'n 130 miljoen euro om uitzendrechten van verschillende voetbaltoernooien te kunnen bemachtigen. "Het proces-verbaal omschrijft corruptie die al generaties aanhoudt in zowel het buitenland als in de Verenigde Staten", zegt Loretta Lynch van het onderzoeksteam van de autoriteiten.

"Er zijn minstens twee generaties officials die zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik en het accepteren van miljoenen euro's aan omkopingen en steekpenningen. Er zijn duizenden slachtoffers, van jeugdploegen tot aan ontwikkelingslanden, die zouden moeten profiteren van dat geld."

De Department of Justice vond het tijd dat er een einde kwam aan het tijdperk van massale corruptie. Lynch: "De actie geeft onze boodschap af dat het genoeg is geweest. Decennialang is het verkeerd gegaan en nu is het tijd voor een eerlijk en open bestuur. Maar laat me duidelijk zijn: dit is nog niet het laatste hoofdstuk van ons onderzoek."