Blatter schuift aantijgingen van tafel en rekent op UEFA: 'Zij hebben de FIFA nodig'
Vice-voorzitter FA stapt op bij FIFA

Blatter schuift aantijgingen van tafel en rekent op UEFA: 'Zij hebben de FIFA nodig'

30-05-2015 12:45
3

Sepp Blatter gaf zaterdagmiddag in Zürich een persconferentie waarin hij dieper inging op zijn veelbesproken herkiezing als voorzitter van de FIFA. De 79-jarige Zwitser vertelde ook over de schandalen binnen zijn organisatie en de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). De vermoedens werden vooral bevestigd: er zal weinig veranderen bij de wereldvoetbalbond. 

"Ik ben ten eerste blij dat ik herkozen ben", begon Blatter zijn monoloog. "Dit is een nieuw mandaat van vier jaar aan het hoofd van de FIFA. Ondanks al het gedoe zijn er 133 nationale bonden die mij hun vertrouwen hebben gegeven. Niet alleen om het voetbal te ontwikkelen, maar ook om de problemen op te lossen waar we momenteel tegenover staan. (...) Vandaag beginnen we te praten en in de komende weken zullen er gesprekken zijn om het schip weer in rustiger vaarwater te brengen en om uiteindelijk het FIFA-schip in een rustige situatie te krijgen zodat er een robuuste en mooie FIFA ontstaat."

Blatter ging in op de diverse FIFA-bestuursleden die deze week in de kraag werden gegrepen door de Amerikaanse politie. "De storm woedt nog voort. Het leek aanvakelijk een orkaan, maar hij is iets geluwd. En met die storm hebben we nu eenheid in de FIFA om samen te werken met onze instituties. Dat wil zeggen, de ethische commissie, de disciplinaire commissie en de commissie van de bonden zijn er om nu er voor te zorgen dat in de toekomst een dergelijke situatie niet meer zal plaatsvinden. De misdrijven die zouden hebben plaatsgevonden moeten nog bewezen worden. Het speelt zich af in Noord- en Zuid-Amerika. Het gaat om marketingorganisaties, dus ik zie niet direct hoe de FIFA daarbij betrokken zou zijn."

Opgelucht
"Natuurlijk hebben we er last van, want er waren mensen van de FIFA bij betrokken. Dit gezegd hebbende, hadden we vandaag een bijeenkomst van het uitvoerend comité. We hebben onder andere besloten om de plaatsen voor het WK in 2018 en 2022 onveranderd te laten. Daar is iedereen het over eens."

"Ik blijf mijn werk voor de FIFA doen en we blijven strijden voor het goede. Ik heb nu veel verantwoordelijkheid om de reputatie te herstellen. Maar ik doe dat niet alleen. Het uitvoerend comité staat achter me (...) Ik ben opgelucht. Ten eerste omdat ik herkozen ben. En ten tweede omdat vanochtend een goede stemming heerste in het uitvoerend comité. Daaruit bleek dat ik niet alleen sta. Mijn tegenstanders: we hebben het over voetbal. Degenen die verloren hebben, kunnen morgen weer winnen."

Blatter vreest niet dat de UEFA het WK gaat boycotten. Dat werd de afgelopen dagen diverse keren gesuggereerd, maar de bestuurder rekent op een goede afloop. "Tijdens de vergadering van vanochtend, waar de voorzitter van de UEFA ook was, hebben we een beslissing genomen over het WK", weet de Zwitser. "Hij zei ook dat we het WK altijd moeten beschermen. Dat zal zorgen voor een goede relatie. We moeten weer een eenheid vormen. (...) De UEFA heeft de FIFA nodig."

Bestuurslid opgestapt
Ondertussen is FIFA-bestuurder David Gill opgestapt. De vice-voorzitter van de Britse FA kondigde eerder al aan dit te doen indien Blatter zou worden herkozen. Zaterdag voegde hij de daad bij het woord. " Ik erken dat Blatter democratisch is gekozen, maar acht mijn reputatie in het geding", aldus Gill. "Ik zie niet in hoe de zaken binnen de FIFA ten goede kunnen keren als de heer Blatter op zijn post blijft."