'Afgebrand' talent: Overleven bij Ajax is lastig, er komt zó veel op je af
"Als het even wat minder gaat, branden ze je tot je enkels toe af"

'Afgebrand' talent: "Overleven bij Ajax is lastig, er komt zó veel op je af"

29-07-2015 16:31
6

Richairo Zivkovic is deze zomer met een schone lei begonnen aan zijn derde seizoen als prof. Na FC Groningen en Ajax mag de achttienjarige spits het nu laten zien bij Willem II.

Zivkovic schoot anderhalf jaar geleden als een komeet omhoog in De Euroborg en werd vervolgens opgepikt door Ajax. Het eerste jaar in Amsterdam werd echter gekenmerkt door incidenten buiten het veld. "Er wordt weleens gezegd dat ik arrogant ben. Is pure beeldvorming. Dat kun je aan al mijn vrienden of familieleden vragen. Ik geloof in mezelf. Dat wordt nog weleens verward met arrogantie", aldus het 'slaperige' talent tegen Voetbal International.

"Het is net als met dat te laat komen bij Ajax. Ik ben iemand die graag het randje opzoekt. Dat heb ik op het veld, waar ik er alles aan wil doen een wedstrijd te winnen, en dat heb ik daarbuiten. Ik kom graag nét op tijd. Die spanning vind ik wel lekker. Dan kun je je ook soms verkijken, zoals me bij Ajax gebeurde. En als je na een akkefietje bij Jong Oranje dan roept 'dat je nooit meer te laat zult komen', en het gebeurt toch nog een keer, weet je dat je aan de beurt bent bij de media."

Want zo werkt het nu eenmaal, stelt Zivkovic. "Als je een paar wedstrijden op rij goed presteert, schrijven ze je de hemel in. En als het even wat minder gaat, branden ze je tot je enkels toe af. Diep in zijn hart heeft iedereen het liefst dat hij aardig gevonden wordt. Alleen is de realiteit dat het zo niet werkt in de wereld", vervolgt de jonge spits, die bij Ajax kennismaakte met de harde wetten van de voetbalwereld.

"Overleven bij Ajax is lastig voor een jonge speler, klopt. Er komt zó veel op je af. Ik ging voor het eerst op mezelf wonen, in de grootste stad van het land nota bene, en ook nog eens bij de grootste club van het land. Opeens had iedereen een mening over me. Voor iemand die een jaar eerder soms nog in de jeugdelftallen van FC Groningen speelde, was dat best ingewikkeld. Geef ik eerlijk toe. Maar het is niet zo dat ik me mislukt voel bij Ajax."