Champions League-drama van Ajax levert PSV miljoenen extra op
Amsterdammers onderuit

Champions League-drama van Ajax levert PSV miljoenen extra op

04-08-2015 22:32
17

De uitschakeling van Ajax in de derde voorronde van de Champions League is bar slecht nieuws voor het Nederlandse voetbal. Alleen de penningmeester van PSV heeft reden tot lachen.

Ajax verloor dinsdagavond in eigen huis met 2-3 van Rapid Wien en loopt daardoor vele miljoenen mis. De UEFA waardeerde de premies voor de Champions League en Europa League onlangs op, waardoor het financiële verschil tussen de twee toernooi nóg groter werd.

Alleen aan startgeld loopt Ajax al 6,6 miljoen euro mis, schrijft het Algemeen Dagblad. De uitschakeling kost Ajax bovendien bijna 1,3 miljoen aan tv-gelden. Daarnaast zijn de premies voor een overwinning (1,5 miljoen) of gelijkspel (0,5 miljoen) in de Champions League hoger dan in de Europa League (0,36 en 0,12 miljoen).

Het verlies van Ajax is op korte termijn alleen goed nieuws voor PSV. De Eindhovenaren ontvangen tussen de vier en vijf miljoen euro uit de market pool. De mediagelden die bestemd zijn voor Nederlandse clubs gaan nu in zijn totaliteit naar PSV, dat al zo'n twintig miljoen zou incasseren. De verdeelsleutel is nog niet bekend.