FC Twente op de transfermarkt: 8 goedkope transferopties voor de Tukkers

FC Twente op de transfermarkt: 8 goedkope transferopties voor de Tukkers

20-06-2016 12:00
28

FC Twente degradeert niet naar de Jupiler League, maar daarmee zijn de zorgen voor de Tukkers niet voorbij. De financiële situatie is zorgwekkend en er zal deze zomer een groot aantal belangrijke spelers verkocht moeten worden om niet kopje onder te gaan.

Om de selectie op peil te houden moet het financieel noodlijdende FC Twente nieuwe spelers uit een andere categorie halen: goedkoop, het liefst transfervrij en waarschijnlijk van een mindere kwaliteit dan er nu rondloopt. VoetbalPrimeur bekijkt welke spelers door hun beschikbaarheid en kwaliteiten interessant kunnen zijn voor FC Twente om deze zomer te halen. Daarbij kijken we vooral naar transfervrije opties in de Eredivisie.

De spelers die FC Twente deze zomer hoogstwaarschijnlijk verlaten:

Aan Hakim Ziyech, Kamohelo Mokotjo en Felipe Gutierrez kan FC Twente nog een flinke klap geld verdienen. Jerson Cabral en Robbert Schilder vertrekken transfervrij. Andere spelers die ook nog een flinke som geld kunnen opleveren vanwege hun talent en interesse vanuit het buitenland: Hidde ter Avest en Joachim Andersen.

Transfervrije opties die interessant kunnen zijn voor FC Twente:

Het buitenlandse buitenkansje: Reza Ghoochannejhad
We beginnen met een buitenkansje en een niet-Eredivisie-optie, maar wel een speler met een Eredivisie-verleden. Reza Ghoochannejhad, oud-speler van onder meer Go Ahead Eagles en SC Cambuur, loopt bij Championship-club Charlton Athletic uit zijn contract en zou in de peniebele situatie waarin FC Twente nu verkeert een goede versterking zijn: hij is international van Iran, multi-inzetbaar in de aanval en heeft ervaring in Nederland én het buitenland.

De controleurs: Joey van den Berg - Stijn Schaars
Met Van den Berg werd al heel informeel gesproken door FC Twente, maar ook Reading jaagt op hem. Een leider en een man die het ongetwijfeld volgend seizoen jeugdigde FC Twente kan aanjagen. Een andere mogelijkheid voor het leeglopende middenveld: Stijn Schaars van PSV. Wat salaris betreft zal die hoger in de boom zitten, maar ook hij kan de routinie en kwaliteiten leveren. 

De nummer tien: Jeff Stans
De nummer tien-positie zal het moeilijkst zijn om weer in te vullen na het vertrek van Hakim Ziyech. Er ligt één interessante transfervrije mogelijkheid voor FC Twente op de Nederlandse transfermarkt: Jeff Stans van Excelsior. Stans heeft in twee jaar in de Eredivisie met de Rotterdammers (16 goals) bewezen een heel goed balletje te kunnen trappen. Heerenveen had in de winter al interesse, maar hij kan ook een technische en creatieve meerwaarde voor Twente zijn.

De linksback: Bart van Hintum
Schilder zal volgens zijn laatste uitspraken transfervrij vertrekken en dus moet er een back bijkomen. De 28-jarige verdediger Bart van Hintum gaat na vijf jaar PEC Zwolle elders zijn geluk beproeven. Belangstelling is er uit Duitsland en Engeland en van Vitesse, FC Groningen en FC Utrecht, dus FC Twente zou zeker niet de enige club voor Van Hintum zijn. Wel heeft hij een voorkeur voor een buitenlandse stap.

De spitsen: Christian Santos - Tomi Juric
Afgelopen seizoen was FC Twente teveel afhankelijk van Ziyech. De club kan wel een scorende spits gebruiken en in de Eredivisie lopen er twee transfervrij rond. Christian Santos - die door een enorme blunder van zijn management mogelijk toch niet transfervrij is - heeft grote ambities en mikt wellicht hoger dan FC Twente, maar mocht de buitenlandse interesse voor hem lang uitblijven en de situatie met NEC wordt opgelost, dan kunnen de Tukkers wellicht toehappen. Een andere transfervrije optie is Tomi Juric van Roda JC: de 24-jarige Australiër is vrij om te gaan en staan waar hij wil.

De buitenspeler: Terell Ondaan
Voor de positie van Jerson Cabral kan FC Twente mogelijk een lijntje uitgooien naar Terell Ondaan, die verrassend genoeg geen nieuw contract kreeg bij Willem II. De snelle vleugelaanvaller kwam afgelopen seizoen door een zware knieblessure niet veel in actie bij Willem II, maar was de jaren daarvoor een van de smaakmakers met zijn flitsende acties. Een type-Cabral én een goedkope optie waar weinig risico aan vastzit voor FC Twente.