Dortmund grote winnaar op transfermarkt: zo gaat dit wereldteam eruit zien

Dortmund grote winnaar op transfermarkt: zo gaat dit wereldteam eruit zien

23-07-2016 13:00
20

Borussia Dortmund is tot nu toe een van de grote winnaars op de transfermarkt. De Duitse club verloor deze zomer sterspelers Mats Hummels (Bayern München), Henrikh Mkhitaryan (Manchester United) en Ilkay Gündogan (Manchester City), maar is er in juli al in geslaagd een geweldig team neer te zetten met een mix van gevestigde topspelers en jonge, veelbelovende talenten. VoetbalPrimeur kijkt naar hoe het elftal van Borussia Dortmund er komend seizoen uit gaat zien.

Het bedrag dat Dortmund deze transferzomer ontving voor zijn drie sterspelers, heeft de club geïnvesteerd in acht nieuwe spelers. Deze week werden met Mario Götze en André Schürrle twee grote namen binnengehaald, maar eerder was de club al actief met het aantrekken van de Portugese EK-ganger Raphaël Guerreiro, het Turkse toptalent Emre Mor, Barcelona-verdediger Marc Bartra, Bayern München-middenvelder Sebastian Rode, het Spaanse talent Mikel Merino en het Frans-Malinese groeibriljantje Ousmane Dembélé, die pas negentien jaar is maar deze voorbereiding de sterren van de hemel speelt, met deze goal tegen Manchester United als hoogtepunt.

Borussia Dortmund-coach Thomas Tuchel staat erom bekend gedurende een seizoen veel verschillende spelers te gebruiken en vaak in formatie te wisselen, maar VoetbalPrimeur zet de poppetjes van Tuchel neer in de vaak gebruikte 4-2-3-1-formatie.

Daarbij valt vooral de indrukwekkende aanval van Dortmund voor komend seizoen op. Met Reus, Götze, Schürrle en Aubameyang heeft Dortmund een droomvoorhoede bestaande uit vier Bundesliga-sterren. Götze zal, indien hij zijn vorm weer vindt, achter de aanvallers voor de ideëen gaan zorgen. Tegelijkertijd kunnen de vier aanvallers ook constant van positie wisselen, wat het verrassingseffect van Dortmund komend seizoen alleen maar groter zal maken.

Op het middenveld kan Tuchel kiezen uit een defensief, of een iets offensiever blok. Julian Weigl (20) brak afgelopen seizoen definitief door en was een van de beste mannen bij Dortmund, dus hij zal hoogstwaarschijnlijk gaan spelen. Naast hem kan de van Bayern overgekomen Rode voor de balans op het middenveld gaan zorgen, maar een andere optie is om met Gonzalo Castro, die twee keer scoorde tegen Manchester United in de voorbereiding, een iets offensiever middenveld het veld in te sturen.

In de defensie zien we de nieuweling Raphaël Guerreiro, uitblinker bij Europees kampioen Portugal. In het hart van de defensie is Sokratis Papastathopoulos zeker van een plekje. Bartra en Sven Bender strijden om de plaats naast hem. Op rechts vinden we Lukasz Piszczek, die afgelopen seizoen zijn basisplaats heroverde van Matthias Ginter. Tuchel kiest echter ook vaak voor een driemansverdediging, waarbij Piszczek het eerste slachtoffer zal worden en zijn plekje zal moeten afstaan aan een extra middenvelder als Rode of Castro. De Zwitser Roman Bürki behoudt zijn plek onder de lat.

De kracht van Dortmund komend seizoen zit ook in sterkte van de bank. Met mannen als Shinji Kagawa en Adrian Ramos heeft de club een aantal klasbakken achter de hand, maar wat te denken van de geweldige talenten die Dortmund deze zomer heeft gehaald.

Met Emre Mor en Ousmane Dembélé heeft Dortmund twee jonge vervangers van Reus en Schürrle die beiden gedurende het seizoen naar een basisplaats kunnen toegroeien. Mikel Merino (overgekomen van Osasuna) toont ook die potentie, terwijl Dortmund met Bender en Ginter nog twee uitstekende en multi-inzetbare verdedigers op de bank heeft zitten. En dan te bedenken dat ook Nuri Sahin en Jakub Błaszczykowski nog rondlopen in Dortmund...