'Ajax is verslaafd aan de Champions League en bedragen uit toptransfers'

'Ajax is verslaafd aan de Champions League en bedragen uit toptransfers'

08-08-2016 09:12
58

Ajax is verslaafd geraakt aan de Champions League en inkomsten van transfers, zo kopt het Financieele Dagblad. De Amsterdammers komen daar maar niet los van. Dat blijkt uit de cijfers van de voorbije jaren.

Ajax wordt geregeld de financieel gezondste club van Europa genoemd, maar dat komt voornamelijk door de winst uit Champions League en transfers. Doordat Ajax liefst 28 miljoen uit het miljoenenbal beurde in het seizoen 2014/'15 kwam het operationeel resultaat uit op 13,2 miljoen euro in de plus. Over het voorbije seizoen, waarin Ajax geen Champions League-voetbal speelde, wordt een verlies verwacht.

Volgens de cijfers van Het Financieele Dagblad kon Ajax zonder Champions League nooit uit de rode cijfers zijn gebleven in de voorbije vijf seizoenen. De winst van Ajax komt dus voort uit recettes van het miljoenenbal én sporadische toptransfers, zoals die van Arek Milik. Ajax breekt zodoende met de eigen vuistregel dat overwintering in de Europa League al voldoende moet zijn voor het draaien van break-even.

Ajax reageerde tegenover het FD met de stelling dat de operationele tekorten in de afgelopen jaren flink zijn teruggebracht. Verder kreeg het dagblad geen antwoorden. De koers van de Ajax-aandelen is nog niet op het niveau van 1998, toen Ajax de beurs op ging. Toen was een aandeel 11,38 euro waard, nu 8,70 euro. Er is wel 74,4 miljoen euro in kas. Dat kan worden gebruikt om het stadion aan te kopen en zodoende de jaarlijkse huur van tien miljoen euro af te schrijven.