Rostov schiet dramatisch Ajax crisis in: géén Champions League-voetbal

Rostov schiet dramatisch Ajax crisis in: géén Champions League-voetbal

24-08-2016 22:32
99

Ajax verkeert in crisis. De Amsterdammers verloren woensdag met harde cijfers bij FK Rostov (4-1) en gaan daardoor niet naar de Champions League, maar naar de Europa League.

De druk op het functioneren van Peter Bosz, maar ook zeker van directeur spelersbeleid Marc Overmars zal daardoor hoog oplopen. In de Eredivisie staan de Amsterdammers na drie speelronden al vijf punten achter op concurrenten PSV en Feyenoord. Met het debacle in Rostov is de competitiestart compleet mislukt.

El Ghazi spant kroon
De eerste helft van Ajax was al niet om aan te zien. Waar de ploeg van Bosz vorige week nog een goede indruk achterliet, was daar in Rusland niets meer van over. Het spel was stroperig, diepgang ontbrak en een flink aantal spelers zakte door de ondergrens. Anwar El Ghazi spande daarbij in negatieve zin de kroon. Niets lukte bij de rechtsbuiten.

Dat Rostov na 34 minuten op een 1-0 voorsprong kwam, was dan ook geen verrassing. Een voorzet van rechts werd perfect binnengekopt door Serdar Azmoun, die veel hoger kwam dan Kenny Tete. De rechtsachter keerde terug in de ploeg, waardoor Joël Veltman centraal stond en Davinson Sanchez op de bank zat. Op links verving Nick Viergever de geblesseerde Mitchell Dijks.

Flater
Het grootste probleem van Ajax in Rostov was echter een gebrek aan creativiteit. Zonder enige vorm van verrassing zocht de equipe van Peter Bosz naar een opening, die niet gevonden werd. De manier waarop Ajax' enige kans in de eerste helft ontstond, was typerend. Een mislukte vrije trap-variant van El Ghazi en Nemanja Gudelj belandde bij toeval voor de voeten van Bertrand Traoré. De spits mikte van dichtbij net over.

Het ergste moest toen nog komen. Wie hoopte op een ommekeer zoals tegen PAOK kwam bedrogen uit. Na 66 minuten stond er een onthutsende 4-0 stand op het bord. De Amsterdamse malaise werd dus alleen maar erger. Uit een vrije trap kopte Aleksandr Yerokhin in de 52ste minuut de 2-0 binnen. Bij een nieuw dode spelmoment, acht minuten later, klutste de bal het doel in via Noboa (3-0).

Historisch slecht Ajax
De koek voor het euforische Rostov was echter nog niet op. Uit een counter maakte Poloz de vierde treffer. Dat Ajax in de slotfase uit een strafschop nog de eretreffer maakte (Klaassen), was een detail. De Ajax-wond was toen echter al enorm. De nederlaag bij Rostov kan geschaard worden bij de meest beschamende optredens in de clubgeschiedenis van de Amsterdammers.

Overige uitslagen play-offs Champions League
Manchester City * - Steaua Boekarest: 1-0 (5-0)
Borussia Mönchengladbach * - Young Boys: 6-1 (3-1)
Red Bull Salzburg - Dinamo Zagreb*: 1-2 na verlenging (1-1)
APOEL Nicosia - FC Kopenhagen*: 1-1 (0-1)

* = naar groepsfase Champions League