Heerenveen boekt ruime bekerzege op De Graafschap na bizarre verlenging

20-09-2016 23:12
17

SC Heerenveen heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de volgende ronde van de KNVB Beker. De Graafschap kon de formatie van trainer Jurgen Streppel lang bijhouden in het Abe Lenstra Stadion en leek zelfs te gaan winnen, maar na de late gelijkmaker van invaller Henk Veerman ging het uiteindelijk helemaal mis in de verlenging: 5-1.

Heerenveen had voor rust veel moeite met het 4-4-2-systeem van De Graafschap, maar kreeg via Reza Ghoochannejhad de uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Zijn zeer matige strafschop werd gekeerd door Filip Bednarek, die daarmee een goede periode van De Graafschap inleidde. Alexander Bannink was gevaarlijk en raakte de lat via een Heerenveen-been, terwijl Sven Nieuwpoort een dikke kopkans miste.

Vorig seizoen won Heerenveen nog tweemaal van de Superboeren, die in de eerste helft goed voor de dag kwamen. Na rust nam Heerenveen het initiatief, maar kwam het via Ghoochannejhad en Thern (kopballen) niet tot scoren. Vlak daarna redde Bednarek prachtig op een dito vrije trap van Zeneli. Heerenveen bleef bevreesd voor de tegenaanvallen van De Graafschap en halverwege de tweede helft werd duidelijk waarom.

Andrew Driver bezorgde de bal tot bij Elvio van Overbeek, die van dichtbij de verrassende, maar niet onverdiende 0-1 maakte. Een stunt leek dichtbij, maar uitgerekend invaller Veerman maakte in de 86e minuut gelijk. In de verlenging ging het vervolgens hard. De thuisploeg scoorde liefst vier keer (!) in vijftien minuten. Veerman, Zeneli, Younes Namli en Stijn Schaars zorgden voor de 5-1 eindstand. De Graafschap had blijkbaar al z'n energie verspeeld.