Ajax hakt met B-keus Willem II in de pan: debutanten én Ziyech scoren

21-09-2016 22:32
62

Ajax heeft het bekerduel met Willem II woensdag kinderlijk eenvoudig met 5-0 gewonnen. Riechedly Bazoer, debutanten Matthijs de Ligt en Abdelhak Nouri, Lasse Schöne én Hakim Ziyech maakten de doelpunten in de Arena, dat de wereldprimeur had met de videoscheidsrechter.

Trainer Peter Bosz trad ten opzichte van het treffen met Heracles Almelo van zondag met tien nieuwe namen aan. Alleen Hakim Ziyech stond opnieuw aan de aftrap, zij het als middenvelder. Willem II had in de competitie nog gewonnen van Ajax, maar had woendag niets in te brengen. De B-keus van de Amsterdammers oogde gretig en brak al na dertien minuten de ban: Bazoer rondde fraai af op aangeven van Ziyech.

De Marokkaan stelde vervolgens debutant De Ligt in staat om in de 25e minuut de 2-0 binnen te koppen. Ajax kreeg kansen op meer, maar Willem II haalde zonder verdere schade de rust. Na de pauze liet de thuisploeg het tempo flink zakken, maar Willem II was na een rode kaart voor Anouar Kali niet meer bij machte iets uit te richten. De score liep zelfs nog flink verder op.

Nadat Heiko Westermann aan de andere kant een bal van de lijn had gehaald, kwam Ajax er snel uit. Cassierra faalde nog, maar Ziyech trof wel doel. Tot vreugde van het publiek mocht vervolgens Nouri invallen. Ook Frenkie de Jong maakte zijn debuut. Zij zagen Lasse Schöne een vrije trap verzilveren. De Deen gunde in de slotfase een vrije trap aan Nouri, die vervolgens de 5-0 binnen schoot.

Videoscheidsrechter
In de Arena werd overigens voor het eerst gebruik gemaakt van de videoscheidsrechter. Die videoarbiter speelde na een uur een belangrijke rol bij de rode kaart van Kali. Op aangeven van Pol van Boekel stuurde scheidsrechter Danny Makkelie de middenvelder van het veld. Aanvankelijk had Kali een gele kaart gekregen voor een tackle op Schöne.