Spelersbattle: Feyenoord pakt beslissende punt tegen Ajax op linksbuitenpositie

Spelersbattle: Feyenoord pakt beslissende punt tegen Ajax op linksbuitenpositie

21-10-2016 11:00
30

OPINIE - Feyenoord - Ajax draait deze editie niet alleen om de rivaliteit, maar vooral om de titelstrijd. Gaat Ajax het gat met de Rotterdammers verkleinen, of loopt Feyenoord serieus uit op de concurrenten en presenteert het zichzelf als titelkandidaat nummer één? In de aanloop naar de kraker legt VoetbalPrimeur de elf namen van Feyenoord en Ajax per positie naast elkaar. Battle!

Brad Jones - André Onana 1-0
Indien fit zou hier de battle Kenneth Vermeer – Tim Krul plaatsvinden, maar zowel Feyenoord als Ajax speelt in de Klassieker met een 'reservekeeper' die het voor langere tijd onder de lat mag laten zien. Ondanks zijn foutje tegen ADO Den Haag vorige week is Jones de sterkere van de twee: hij hield al 6 keer de nul dit seizoen (Onana 4 keer), kreeg slechts 3 goals tegen (Onana 5) en maakte 27 reddingen (Onana 14).

Rick Karsdorp - Joël Veltman 2-0
De natuurlijke rechtsback tegen de tot rechtsback omgebouwde centrale verdediger. Veltman vult die rol bij Ajax naar behoren in, maar Karsdorp heeft aanvallend een veel grotere inbreng bij Feyenoord en zijn energieke, aanvallende spel werd de afgelopen interlandweek beloond met twee basisplaatsen bij Oranje.

Eric Botteghin - Davinson Sánchez 2-1
Hoe goed Botteghin ook is dit seizoen, op Sánchez staat voorlopig geen maat. De twee beste Eredivisie-verdedigers van dit moment ontlopen elkaar niet veel, maar de kersverse Ajacied maakt tot nu toe de meeste indruk met zijn onoverwinnelijke spel, zijn kracht in de duels en zijn snelheid en tackles.

Jan-Arie van der Heijden - Nick Viergever 2-2
Bij zowel Feyenoord als Ajax is dit misschien wel de zwakste schakel in het elftal, wat overigens niet wil zeggen dat de twee volledig uit de toon vallen bij hun clubs. Een gelijkspel lonkt, maar dit duel wordt beslist op de statistieken: Van der Heijden wint net iets meer duels dan Viergever, maar de Ajacied maakt véél meer intercepties (4.6 per 90 minuten, 0.99 voor Van der Heijden), geeft meer succesvolle passes (60 per 90 minuten, om 48,7 voor Van der Heijden), wint meer kopduels en is aanvallend doorslaggevender met bijna één gecreëerde kans per 90 minuten (Van der Heijden 0.4).

Terence Kongolo - Daley Sinkgraven 3-2
Deze battle zit in de zak van Kongolo. Sinkgraven heeft er pas een paar wedstrijden als linksback opzitten en kan natuurlijk voorlopig niet tippen aan het grote defensieve talent van Feyenoord. Kongolo is defensief sterker maar laat dit seizoen ook aanvallend zijn inbreng zien als back.

Karim El Ahmadi - Lasse Schöne 4-2
Ook dit duel is een prooi voor Feyenoord. Schöne, indien fit voor de Klassieker, heeft offensief meer in te brengen dan El Ahmadi, maar de controleur van Feyenoord is bezig aan een geweldig seizoen wat betreft zijn duelkracht, zijn passing en zijn aanvallende aspiraties. El Ahmadi zorgt voor balans in een vrij offensieve formatie van Feyenoord en doet dat als een echte bewaker.

Tonny Vilhena - Davy Klaassen 4-3
De aansluitingstreffer voor Ajax. Vilhena en Klaassen zijn natuurlijk niet één-op-één te vergelijken, maar komen tegenover elkaar te staan doordat Ajax met één aanvallende middenvelder meer speelt dan Feyenoord. Vilhena speelt een belangrijke rol in het succes van Feyenoord, maar Klaassen is nóg doorslaggevender bij Ajax met zes goals en drie assists in negen competitiewedstrijden.

Dirk Kuyt - Hakim Ziyech 4-4

Het is bewonderenswaardig hoe Kuyt aan zijn zevende voetballeven is begonnen bij Feyenoord, ditmaal als aanvallende middenvelder in de rug van Jörgensen. De captain van de Rotterdammers legt het in dit duel echter af tegen Ziyech, stylist en smaakmaker bij Ajax en in de hele Eredivisie.

Bilal Basaçikoglu - Bertrand Traoré 4-5
Afhankelijk van de keuze van Giovanni van Bronckhorst zal Bilal Basaçikoglu of Steven Berghuis op de plek van rechtsbuiten staan tegen Ajax. Beiden zijn echter in hun huidige vorm niet opgewassen tegen Bertrand Traoré, de nieuwe nummer 9 van Ajax die echter vooral als vleugelaanvaller speelt bij de Amsterdammers. Traoré is van uitzonderlijke klasse als hij op dreef is.

Nicolai Jörgensen - Kasper Dolberg 5-5
De Deense clash op de spitspositie wordt gewonnen door Jörgensen. Dolberg is bezig aan een geweldig debuutjaar bij Ajax en maakt enorme indruk, maar terwijl er veel aandacht uitgaat naar het Ajax-toptalent, heeft goaltjesdief Jörgensen bij Feyenoord intussen alweer zeven goals in het netje liggen in zijn eerste Eredivisie-jaar. Bovendien gaf hij al drie assists. Jörgensen is nu constanter dan Dolberg en krijgt daarom een plek in dit elftal.

Jens Toornstra - Amin Younes 6-5
In dit beslissende duel draait het echt om de vorm van de dag. Hoewel voor Younes de linksbuitenpositie natuurlijker aanvoelt en hij de potentie heeft om de beste linksbuiten van Nederland te zijn, is het alleskunner Toornstra die op dit moment de meeste indruk maakt in die rol en daarmee deze spelersbattle in het voordeel van Feyenoord beslist: 6-5.

Hoe ziet jouw gecombineerde elftal van Feyenoord en Ajax eruit? Reageer in de comments!