Belastingclaim zorgt voor Twente-onzekerheid: 'Dan weer faillissementsdreiging'

Belastingclaim zorgt voor Twente-onzekerheid: 'Dan weer faillissementsdreiging'

28-10-2016 07:42
21

Boven FC Twente dreigen zich opnieuw donkere wolken samen te pakken. De Tukkers moeten oude schulden herfinancieren, maar dat is op dit moment niet mogelijk omdat de club een belastingclaim boven het hoofd hangt. Een toegezegde gemeentegarantie van 32 miljoen euro staat daarmee op het spel.

Twente weet niet hoe hoog de rekening van de fiscus uitvalt. Ex-commissarissen staan volgens bronnen wat betreft de claim voor maximaal 3,5 miljoen euro garant. Wanneer dat bedrag hoger is, moet Twente zelf de portemonnee trekken.

De Enschedeëers mogen van de gemeentegarantie gebruikmaken wanneer sprake is van een 'beheersbaar risicoprofiel'. Het is zaak om de gemeente, inclusief de raad, te overtuigen. "Als wij de resterende schulden niet kunnen herfinancieren, komen we volgende zomer opnieuw in de problemen en komt de faillissementsdreiging weer om de hoek kijken", zegt bestuursadviseur Marcel Wendrich tegen TC/Tubantia.

Twente-voorzitter Jan Schutrups is positief gestemd. Hij denkt de gemeente te kunnen overtuigen. "Het resultaat over dit seizoen zal beter zijn dan voorspeld. Ook over het vorige seizoen zijn we royaal in de plus geëindigd. Kortom, het risicoprofiel van FC Twente is nu een stuk positiever."

Reden van de belastingclaim is een onderzoek naar dertig transfers. Twente hield eerder een bedrag van 1,8 miljoen euro voor het management van de vertrokken Dusan Tadic buiten de boeken. Onduidelijk is wanneer de belastingdienst met de definitieve rekening komt.