Adembenemende middag in Arnhem: blunderend Feyenoord laat optie op plek 1 liggen

3 oktober om 18:45
Laatste update: 3 oktober om 18:50

Feyenoord had na Ajax' nederlaag tegen FC Utrecht een optie kunnen nemen op de koppositie in de Eredivisie, maar heeft niet kunnen profiteren van de averij die zijn aartsrivaal opliep. De Rotterdammers gaven in Arnhem niet thuis tegen Vitesse en verloren door twee defensieve blunders met 2-1.

Beide clubs moesten donderdag tot het gaatje gaan in Europa, Feyenoord had meer moeite om de draad op te pikken dan Vitesse. De Arnhemmers moesten vlak voor de aftrap de geblesseerde doelman Markus Schubert vervangen door Jeroen Houwen, maar vlogen uit de startblokken. Oussama Darfalou miste al na drie minuten een grote kans en Loïs Openda opende even later alsnog de score: de Belg ging na een fout van Marcos Senesi met de bal aan de haal en tekende voor de 1-0.

Feyenoord wilde direct werk maken van een comeback en in het vervolg van de eerste helft ging het alle kanten op. Vlak nadat Senesi werd gewisseld door trainer Arne Slot, had Feyenoord de gelijkmaker te pakken. Eredivisie-topscorer Guus Til maakte hem, op aangeven van Marcus Holmgren Pedersen: 1-1.

Ook in de eerste helft startte Vitesse aanmerkelijk beter dan de gasten uit Rotterdam. Binnen één minuut na de aftrap was het weer Openda die het net wist te vinden: uitgerekend Senesi's vervanger Lutsharel Geertruida taxeerde een hoge bal verkeerd en de Belg passeerde Justin Bijlow in de verre hoek.

In de loop van de tweede helft vloeiden de krachten weg bij beide clubs: Vitesse kon zijn offensief geen vervolg geven, maar Feyenoord wist daar ook niet veel tegenover te stellen. In de slotfase van de met veertien (!) minuten verlengde wedstrijd gebeurde er opeens weer van alles. Houwen hield Vitesse een aantal keer op de been, na onder meer een grote kans voor Jens Toornstra. Bijlow voorkwam juist dat Openda zijn derde van de dag maakte.

Vitesse speelde de wedstrijd met zijn negenen uit: Matús Bero ontving zijn tweede gele kaart - overigens voor een overtreding die gemaakt leek te worden door Tomás Hájek - en Thomas Buitink kon direct inrukken wegens gevaarlijk spel. De ploeg van Thomas Letsch hield de 2-1 echter vast. Feyenoord had Ajax tot op één punt kunnen benaderen, mét nog een wedstrijd tegoed: de ploeg van Slot blijft echter op een gedeelde vierde plek staan met PSV, dat zondagavond nog in actie komt. Vitesse klimt van plek twaalf naar plek acht en zal daar ook twee weken lang blijven staan.