Imposante reeks Italië na 37 (!) wedstrijden ten einde: Spanje te sterk in Milaan

6 oktober om 22:43

Spanje staat zondag in de Nations League-finale tegenover Frankrijk of België. La Roja nam tegen Italië wraak voor de verloren halve EK-finale en bezorgde de Europees kampioen zijn eerste nederlaag in 37 (!) wedstrijden: Ferrán Torres maakte voor rust al twee treffers, de 1-2 van de tien Italianen kwam te laat.

Spanje had op het EK al een nieuwe generatie spelers aangeboord en ging in de Nations League vrolijk verder met verjongen: zo groeide het zeventienjarige FC Barcelona-talent Gavi uit tot jongste Spaanse international ooit. In de openingsfase zochten beide landen de aanval, maar het was Spanje dat de ban brak. Mikel Oyarzabel gaf vanaf links een afgemeten voorzet, Torres nam de bal ineens uit de lucht en Gianluigi Donnarumma – uitgefloten door fans van zijn oude club AC Milan – was kansloos: de fraaie 0-1 was een feit.

De gasten leken eventjes door te drukken, maar Leonardo Bonucci schoot Donnarumma te hulp in de doelmond. Op slag van rust viel de halve eindstrijd echter alsnog in een beslissende plooi. Bonucci liet zijn elleboog hangen in duel met Sergio Busquets en kreeg zijn tweede gele kaart. Niet lang daarna werd Torres opnieuw gevonden door Oyarzabal: zijn rake kopbal was het eindstation van een oogstrelende aanval en leverde een 0-2 ruststand op.

De race was feitelijk gelopen, maar Spanje verzuimde om de definitieve genadeklap uit te delen: Marcos Alonso en Oyarzabal leken op weg naar 0-3, maar hielden Italië in leven. In de slotfase werd het opeens 1-2. Ondanks hun ondertal konden de Italianen met zijn tweeën de middenlijn oversteken: Federico Chiesa toonde zich niet zelfzuchtig en liet Lorenzo Pellegrini voor een leeg doel scoren.

Een Italiaans slotoffensief kwam echter niet meer van de grond en Spanje speelde de wedstrijd zonder al te veel problemen uit. De ploeg van Luis Enrique mag nu afwachten wie de tegenstander wordt: Frankrijk en België treffen elkaar dan in Turijn. De troostfinale van zondagmiddag – met in elk geval Italië – is ook in het stadion van Juventus, Spanje keert 's avonds terug in San Siro voor de eindstrijd.