Cziommer deelt Van Gaal-anekdote: 'Ja, Martens moet spelen, maar jij gaat spelen'

Cziommer deelt Van Gaal-anekdote: 'Ja, Martens moet spelen, maar jij gaat spelen'

08-10-2021 08:37
28

De persconferenties van Louis van Gaal doen Simon Cziommer denken aan zijn tijd bij AZ, toen de huidige Oranje-bondscoach zijn trainer was. De Duitse ESPN-analist deelde donderdagavond in Voetbalpraat een anekdote over een onderonsje met Van Gaal en Maarten Martens.

Cziommer en Martens – overgekomen van respectievelijk Schalke 04 en RKC Waalwijk – streden aan het begin van het seizoen 2006/2007 om een basisplek bij AZ. "Ik kwam als iets grotere naam binnen. Maarten was heel jong, maar speelde een veel betere voorbereiding. We gingen samen op een bankje zitten voor de eerste competitiewedstrijd (tegen NAC Breda, red.) en hij vroeg aan ons: wie moet spelen?"

De Duitser wees naar zijn concurrent. "Maarten was natuurlijk heel bescheiden, die zei niet zoveel. Dus ik zei: ja, eigenlijk – qua voorbereiding – Maarten. Zei hij: ja klopt, Maarten moet spelen, maar hij gaat niet spelen. Ik geef jou de kans, omdat je nu eenmaal hier bent gekomen met een iets grotere naam. Maar als je het slecht doet na vijf wedstrijden, speelt Maarten. Nou, vijf wedstrijden later, kun je nagaan wat er gebeurd is..."

Cziommer prijst de duidelijke manier van communiceren die Van Gaal hanteerde. "Iedereen wist waar hij aan toe was", aldus de oud-middenvelder. "Hij zegt hele andere dingen in de groep dan op persconferenties of in de media."